Følg Magasinet Pegasus

Cyberpunk-serien Altered Carbon er allerede ute på Netflix. Foto: Netflix

Total trailer-bonanza!

Film- og TV-året 2018

De siste mange årene har tv-skjermer og filmlerret vært overflodshorn for sjangerentusiaster. 2018 ser ikke ut til å bli et unntak.

– Hollywood er en industri på samme måte som andre industrier, så strømmen av sjangerfilm kommer nok ikke til å avta med det første, sier Gry Cecilie Rustad til Pegasus. Hun er postdoktor ved Institutt for medier og kommunikasjon på Universitetet i Oslo, og bidrar til podcasten Filmsamtalen fra Rushprint.

Gry Cecilie Rustad
Gry Cecilie Rustad, postdoktor ved Institutt for medier og kommunikasjon på UiO.

 

– I 2018 gleder jeg meg mest til siste sesong av spiondramaet The Americans, og er veldig spent på hvordan dette ender. Jeg ser også frem til mer av fantasy-komedien The Good Place, nye sesonger av iZombie, The Deuce (HBO-serie om porno og krim i New York på 70-tallet), BoJack Horseman (animert, mørk komedie på Netflix) og Handmaid’s Tale, sier Rustad.

 

Handmaid’s Tale er den dystopisk-teokratiske fremtidsvisjonen til sf-forfatter Margaret Atwood, der særlig kvinner er underlagt en slags gammeltestamentlig kokkelimonke etter revolusjon i USA. Andre sesong har premiere på HBO 26. april:«Det kommer til å bli virkelig mørkt, det kommer til å bli verre», har Elisabeth Moss (spiller hovedpersonen Offred), lovet.

 

 

– Av nye ting gleder jeg meg særlig til amerikanske Skam laget av Julie Andem, og remaken av Sabrina med Kiernan Shipka (Sally fra Mad Men) på Netflix, fra produsentene av Riverdale, sier Rustad.

 

Sabrina the Teenage Witch var en snurrig sitcom på midten av 90-tallet. Sabrina oppdager at hun har magiske krefter, bor hos sine 500 år gamle hekse-tanter og har en talende katt. Netflix’ reboot henter inspirasjon fra tegneserien Chilling Adventures of Sabrina, en «mørkere og mer makaber» gjenfortelling. Netflix har uttalt at serien lanseres før året er omme.

 

Allerede 23. februar kan vi se frem til det romantiske fantasy-dramaet The Shape of Water, regissert av Guillermo del Toro (Pans Labyrint, m.m.):

 

 

Helt supert

Avengers: Infinity War har norgespremiere 25. April:

 

Sigurd Vik i Filmpolitiet på NRK P3.
Sigurd Vik i Filmpolitiet på NRK P3.

– Jeg har blitt veldig glad i Marvel Cinematic Universe. Høydepunktene har vært mange, og spesielt førstefilmene til Iron Man og Captain America, den første Avengers-filmen, Guardians of the Galaxy-filmene og senest Thor: Ragnarock har vært rimelig full klaff på underholdningsfronten for meg, sier Sigurd Vik i Filmpolitiet på NRK P3.    

 

– Selv om det har vært noen litt trauste innslag, som The Avengers: Age of Ultron og Captain America: Civil War, så kjenner jeg det kribler i magen for både Black Panther og ikke minst Infinity War. Her krysser jeg fingrene for at MCU klarer å kombinere noen drivende gode spenningsplott, med herlig overdrevet action og kvikke replikker.

 

Black Panther har norgespremiere 14. februar og handler om T’challa, som foruten å være konge av det afrikanske landet Wakanda også er superhelt.

 

For superheltentusiaster som Vik har 2018 mer å by på.

 

I andre sesong av Jessica Jones (Netflix 8. mars) får vi gjensyn med den beintøffe, men plagede, Marvel-heltinnen. Lanseres passende nok på kvinnedagen.

 

 

4.juli kommer Ant-Man and The Wasp til Norge. Denne gang får Scott Lang med seg kona på laget. En superheltfilm med en vri er Pixar-tegnefilmen The Incredibles 2. Det er hele 14 år siden originalen drev godmodig og vellykket gjøn med den allerede blomstrende superfilmsjangeren. På norske kinoer 31. august.

 

Til og med C-kjendisen Venom får sin egen film i år, med norgespremiere 5. oktober. En første trailer ble sluppet denne uka:

 

 

Den pussige meta-Marvelhelten Deadpool, spilt av erkeklysa Ryan Reynolds (som VIRKELIG funker i denne rollen!), vender tilbake i Deadpool 2. Norgespremiere 18. mai. I denne teaseren kan du se Josh Brolin som Cable, et navn man sikkert kan ha mye moro med i filmen:

 

 

Jason Momoa som Aquaman. Foto: IMDB.
Jason Momoa som Aquaman. Foto: IMDB.

Helt på tampen av året, 25. desember, kommer også Aquaman fra DC Comics på besøk. Han spilles av Jason Momoa, tidligere best kjent som Djengis Khan-himbo i Game of Thrones.

 

Lettbent sci-fi på toppen av næringskjeden

Det virker feil i våre dager å snakke om “nerdenes hevn”, det er mer som en nerdenes vogonske dampveivals, eller en nerdenes Borg.

 

– Nå som Lucasfilm har knyttet til seg Game of Thrones-skaperne for å lage nye Star Wars-filmer, og Amazon drar platinakortet for å gjøre Ringenes Herre til TV-serie, så er det tydelig at fantasy og lettbent sci-fi er på toppen av næringskjeden for underholdningsgigantene, sier Vik i Filmpolitiet.

 

Ready Player One, med norgespremiere 30. mars, er kanskje et av de beste, og snodigste, eksemplene på trenden vi har vært inne i de siste 10-15 åra. En 80-talls-nostalgirunk deluxe, men rettet minst like mye mot den yngre garde. Steven Spielberg har regi, så uansett om det blir irriterende blir det ihvertfall spektakulært:

 

 

Ny robot-rodeo

I andre sesong av Westworld, på HBO 22. april, er det tid for mer eksistensiell robot-grubling i en pervers fornøyelsespark i fremtiden. Robotene lot til å slippe fri i slutten av forrige sesong. Hva gjør de nå? Norske Ingrid Bolsø Berdal vender tilbake i rollen som Armistice.

 

Star Trek Discovery. Foto: IMDB.
Star Trek Discovery. Foto: IMDB.

 

– I første sesong av Westworld fikk vi en storslått serie som leverte fascinerende tankegods, et imponerende visuelt uttrykk og en historie som inviterer publikum til å investere følelser og hjerneceller i hva som kommer til å skje videre. Med unntak av Game of Thrones er det ingen andre serier som har fått meg like interessert i å gruble på hvem som egentlig holder på med hva, som det serieskaperne Lisa Joy og Jonathan Nolan har fått til med Westworld, sier Vik.

 

– Og så er det jo fremdeles én episode igjen av Star Trek: Discovery, som har vært en sann glede å følge i vinter.

 

– Mens jeg venter på nye episoder av Rick and Morty, så er det veldig fint å vite at Matt Groening, mannen bak The Simpsons og Futurama, jobber med en ny serie for Netflix!

 

Groenings Disenchantment skal visstnok handle om den alkoholiserte prinsessen Bean, hennes alvevenn Elfo og hennes personlige demon Luci som alle bor i et kongerike som heter Beanlandia.

 

Mangfold frigjør

P3-journalisten tror filmstudioene vil fortsette å levere severdig sjangerfilm en god stund til.

Letita Wright i Black Panther. Foto: Marvel Studios.
Letita Wright i Black Panther. Foto: Marvel Studios.

 

Selv om det fører til tendenser av kommersiell rovdrift på en del sjangerunderholdning, så virker det som det fremdeles er mye positiv skaperkraft og gode historier å fortelle.

 

– Med nye filmer og serier som Wonder Woman, Black Panther, Jessica Jones, Black Lightning og de siste Star Wars-filmene har også hovedpersonene endelig gått bort fra å være stort sett bare hvite, heterofile menn. Det åpner for å fortelle andre historier, få frem nye perspektiv og forhåpentligvis frigjøre masse kreativ energi – både for de etablerte og de kommende kunstnerne som skaper disse historiene, sier Vik.

 

23.mai er det norgespremiere for den andre frittstående Star Wars-filmen siden Disney kjøpte melkekua for fire milliarder dollar i 2012. I Solo: A Star Wars Story møter vi den unge Han Solo, Lando Calrissian, Chewbacca og Millennium Falcon, i det Lucasfilm har omtalt som en rom-western.

 

 

Polaroid er en skrekkfilm som ser ut til å ha skikkelig klassisk støpning, med en norsk regissør (Lars Klevberg), produsert av herostratisk berømte Weinstein Company. På kino 30. mai:

 

 

Slender Man

For den som har nerver til mer skrekk har også det merkelige kultfenomenet Slender Man fått sin egen film. Den kommer på kino i Norge 18. mai, og traileren ser slik ut:

 

 

Skjelvet (på kino 31. august).

Noe såpass sjelden som en norsk katastrofefilm. Oppfølger til Bølgen. Denne gangen er det ikke en vestlandsbygd truet av naturkatastrofe, men hovedstaden som står for tur. Traileren: 

 

 

Verdt å vente på?

Mission: Impossible – Fallout (norgespremiere: 3. august). Den ørtiende spionactionthrilleren med Tom Cruise er på siden i vår sammenheng. Vi tar den med lell, siden norsk natur:

 

 

Predator (norgespremiere 3. august). En slags oppfølger til actionfilmen om den teknologisk bevisste skrekkøgla fra rommet, som bare nesten tok knekken på Arnie i 1987. 

 

Jurassic World: Fallen Kingdom (norgespremiere: 8. juni). Er dinosaurene fortsatt like kjipe?

 

 

Pacific Rim 2 kommer til Norge 23. Mars. Store roboter til strid mot forvokste reptiler igjen. Dessverre uten Guillermo del Toro i regissørstolen denne gang. Hvis du vil se flere store monstre slå hverandre i hodet og knuse bygninger anbefales Rampage, basert på dataspillserien med samme navn. Norgespremiere 13. april.

 

Tomb Raider. Norgespremiere 16. mars. Actionarkeologen vender tilbake til det store lerret. Ny skuespiller er svenske Alicia Vikander. Norsk regi ved Roar Uthaug.

 

 

Red Sparrow (norgespremiere: 2. mars). Jennifer Lawrence (Hunger Games, X-Men) i rollen som en forførerisk russisk agent med aksent! Se trailer her:

 

 

A Quiet Place (norgespremiere: 6. april). Hvis man liker skvette-horror kan kanskje dette være noe. Et par må beskytte barna sine mot …noe som bruker lyd for å orientere seg.

 

Jeg husker deg (norsk kino 23. februar). Islandsk grøss? Vi gir det gjerne en sjans. 

 

Annihilation. (Kommer ikke på norsk kino, USA-premiere 23. februar). Dette ser jo litt gøyalt ut. En slags apokalypse i Eventyrland med psykedeliske farger og Natalie Portman? Hvorfor ikke? 

 

 

Mute. (Netflix 23. februar). “Mystery/Sci-fi”. En stum bartender konfronterer byens gangstere på jakt etter sin livs kjærlighet. Regissør Duncan Jones har beskrevet filmen som en “åndelig oppfølger” til sin kritikerroste film Moon (2009).

 

Altered Carbon. De ti første episodene av cyberpunk-serien Altered Carbon er allerede ute på Netflix. Velprodusert, pent å se på, men har ikke så mye å meddele, mener enkelte kritikere. Det kan vel forsåvidt passe cyberpunk-ethoset. Teaser:

 

 

Netflix har også noen spennende internasjonale samproduksjoner på trappene. I løpet av våren får vi blant annet den danske post-apo thrilleren The Rain

 


Kilder: Filmweb, Wikipedia, IMDb, The Guardian, m.m.m. Stor takk til Roger!