Følg Magasinet Pegasus

Nordens største middelalderfestival

En fargerik folkemengde beveger seg gjennom de brostensbelagte gatene, det lyder av lutt og sekkepipe og duften av kandiserte epler, mjød og grillet villsvin siver gjennom luften. Det er tid for Medeltidsveckan!

 

I en uke hver sommer reiser Sveriges øyby Visby tilbake i tid til middelalderen. Byen blir tatt over av utkledde mennesker fra hele verden og i gatene møter du alt fra riddere og handelsmenn til spåkoner og adelskvinner. Det som for 31 år siden startet med et par ildsjeler og noen telt har nå utviklet seg til Nord-Europas største middelalderfestival.

aktuelt bilde

 

Selve hjertet av festivalen er det store markedet Forum Vulgaris. Med mer enn 165 boder som selger det beste Europa har å by på av drakter, sverd, smykker, mat og alt annet du kunne ønske deg av middelalderting, skapes det et yrende handelsliv.

folk1-682x1024

Over 40 000 besøker festivalen og det er ikke bare europeere som har tatt turen til Visby. To tilreisende fra Brasil hadde tatt turen over for å oppleve middelalderen. “Dette er andre gangen vi er på festivalen, vi har en svensk tante som fortalte oss om Medeltidsveckan. Etter å ha lest om den på nettet bestemte vi oss for å dra hit og sjekke det ut. Vi har jo ikke noe lignende i Brasil, så det er flott å få komme hit og oppleve nesten “ekte” middelalder. Vi gleder oss veldig til å få se på sverdkampene og ridderturneringene, og så er det helt fantastisk bare å gå rundt her ved den gamle ringmuren. Det føles ut som om vi har reist tilbake i tid.”

I folkemengden finner man også reiseglade nordmenn som har tatt turen til Visby. Johanne og Martin Rossing er gjengangere på Medeltidsveckan og er her henholdsvis for fjerde og syvende gang. “Dette er den beste uken i året rett og slett. Byen, stemningen og alle menneskene med draktene og utstyret sitt på; det er bare fantastisk. Du kan gå rundt i byen med fullt kostyme på uten at noen ser rart på deg, alle er med på galskapen” sier Johanne begeistret. “Det er dette vi går og venter på resten av året. Visby er pakkfull av historie og er velbevart. Nesten hele byen bærer preg av gamle dager så når du går rundt får du den der “good old times”-stemingen. Du kan dra ut på byen på kvelden når det nesten bare er gærninger som oss i kostyme; dette er årets høydepunkt” forteller Martin.

 

Ridderturnering og flammeshow

I løpet av uken kan man som besøkende delta på ulike kurs. Sekkepipespilling for nybegynnere eller middelaldersøm? Gjøglerskole eller skoverksted? Mulighetene er mange, enten man vil lære noe nytt eller føye noe ekstra til kostymet sitt. En av festivalens mest populære attraksjoner er middelalderloppemarkedet som tar plass i Sankt Lars ruin. Her kan man selge sitt gamle “skrap” og finne skjulte skatter. Skulle man trenge forfriskninger i løpet av dagen kan man ta turen til Kapitelhusgården, Frimis Krog eller Den Bistre Hare og nyte spesialbrygget øl for anledningen, og man skal ikke se bort i fra at et par trubadurer drar frem instrumentene sine for en liten improvasjonskonsert mens du fukter strupen.

hatt1-682x1024

Det er ikke bare trubadurene som byr på underholdning under festivalen. Mer enn 30 artister og grupper fra hele Europa fremfører flammeshow, ruin- og kirkekonserter, teater og gjøglerier over hele byen. Når mørket senker seg, lyder det av latter og musikk fra de stappfulle kroene.

Høydepunktet for mange er likevel de spektakulære ridderturneringeringene. Til brakende jubel og buing konkurrerer Svergies beste riddere i ærefull kamp om å bli årets seierherre. De ulike øvelsene består blant annet av dysting, den klassiske ridderøvelsen hvor to riddere til hest galopperer mot hverandre med senkede lanser og prøver å treffe hverandres skjold.

 

Historie

Middeladerfestivalen kunne ikke tatt plass på et mer passende sted. Visby er nemlig en av de mest ivaretatte middeladerbyene i verden. Omkranset av en 3 kilometer lang ringmur med 27 inntakte tårn, mer enn 150 middelalderhus og 9 store klosterruiner føler man seg transportert tilbake i tid.

“Grunnen til at det finnes så mange velbevarte middelalderbyginger her er fordi Gotland hadde veldig dårlig økonomi fra slutten av 1300-tallet og nesten helt frem til 1800-tallet, så i den tidsperioden ble ikke de gamle byggene revet og erstattet med nye. Dette viste seg jo å være et lykketreff fordi det var nettopp på 1800-tallet at man begynte å se på ruiner og bygninger fra middelalderen som viktige monumenter. Det er et av Medeltidsveckans mest unike trekk, nettopp det at vi er midt i en middelalderby. Det er ingen kulisser; dette er “the real deal”. Det hadde aldri gått an å få den samme stemningen et annet sted”, forteller Björn Sundberg, verksamhetschef for uken.

Susanne-de-Paulis-12-682x1024


Middelalderleiren

På utsiden av ringmuren som omkranser byen har de ellers grønne slettene blitt forvandlet til en yrende middelalderlandsby. Over 400 personer har slått opp telt i alle farger og fasonger og vimpler med ulike våpenskjold blafrer i vinden. Her bor det alt fra barske vikingkrigere til baronesser i renessansekjoler.

”Vi kaller det Drømmen om Den Lyse Middelalder” sier Susanne de Paulis. Hun er en av ildsjelene som alltid er til stede  under festivalen og som i år har slått opp telt i leiren med familien sin. Hun opplevde Medeltidsveckan for første gang i 1994 og ble hodestups forelsket i festivalen.

”Jeg har alltid vært interessert i dette. Da jeg var 12 år begynte jeg å lage mine egne renessansekjoler og slik fortsatte det bare. Jeg syns det er så fantastisk at folk arbeider med kostymene og utstyret sitt i et helt år, eller flere år, for å så delta i denne leiren under festivalen. Det gleder meg at så mange, som ikke kjenner hverandre fra før, har en felles ferie hvor man gjenskaper middelalderen og at alle er velkomne her”.

I 2001 flyttet hun til Gotland for å bo på øya året rundt og det tok ikke lang tid før hun tok over driften av en av festivalens hovedarenaer, nemlig middelalderrestauranten Kapitelhusgården. Restauranten ligger midt i Visby og arrangerer også marked og kurs i alt fra smielære til middelaldersøm. ”Jeg ønsker å være med på å gi tusenvis av mennesker en opplevelse av middelalder. Spesielt gjennom Kapitelhusgården hvor man kan sitte i et 1200-talls hus og høre på musikk og spise tidsriktig mat som om det kunne ha vært under middelalderen. Hvert år, på den siste kvelden av festivalen, ser jeg opp på månen og tenker at det var akkurat den samme månen som lyste her over Kapitelhusgården også 1361”.

I år derimot skal ikke Susanne arbeide på Kapitelhusgården; hun har nemlig blitt tildelt en stor ære.

”Akkurat i år så har jeg fått rollen som Baronesse, og da forventes det at jeg skal holde et hoff og være tilstede ved turneringer og slikt”, forteller Susanne. Denne tittelen ble ikke servert på et sølvfat. Den måtte vinnes gjennom ulike fysiske prøvelser under de Gutiske Lekar. Her konkurreres det både i fart, smidighet og stryke i ulike middelalderøvelser og vikingleker.

sko-682x1024

Martin Tamminen (24) fra Norrköping har slått opp det hvite teltet sitt bare ett stenkast unna Susanne og hennes familie. Dette er første gangen han skal bo i middelalderleiren under Medeltidsveckan, men han har allerede stor tro på at det ikke blir den siste gangen.

”Jeg syns det er kjempegøy å bo sånn her i leiren i telt. Jeg har laivet en del tidligere så dette var midt i blinken. Jeg gleder meg veldig til å se på ridderturneringen og til å bli kjent med flere folk som deler de samme interessene”.

Martins rolle under festivalen heter Stenulf og kommer fra vikingperioden med klær og utstyr som stammer fra 800- og 900-tallet.

”Som laiver er ikke kostymet mitt helt historisk korrekt; jeg har blandet det utstyret jeg har fra 800-og 900-tallet med noe fra 1300-tallet.”

Lenger bort i leiren dufter det av grillspyd og ved siden av ildstedet står det oppstilt en imponerende samling av tidsriktige urter og krydder. Frank Kock fra Tyskland venter tålmodig på at middagen hans skal grilles ferdig. Dette er femte sommeren på rad at han reiser fra Tyskland til Gotland for å bo i leiren.

”Det som er så fantastisk med leiren er det unike fellesskapet. Vi samles rundt våre fellesinteresser; alle hjelper hverandre og deler tips og ideer. Hvis du ønsker privatliv får du det, men du er aldri alene. Dessuten er det allitd noe nytt som skjer, hvert år er aldri helt det samme. Det kommer nye mennesker og man kan oppleve noe nytt hver gang, selv om det skjer innenfor de samme rammene”.

 

Medeltidsveckan:

 • Medeltidsveckan er Nord-Europas største middelalderfestival
 • Den har blitt arrangert i over 30 år
 • Den varer i en uke
 • Over 40 000 reiser til Gotland for å oppleve festivalen hvert år
 • For mer informasjon om Medeltidsveckan: www.medeltidsveckan.se

Middelalderleiren:

 • Det er den Gotlandske foreningen Styringheim som arrangerer leieren hvert år
 • Styringheim er en forening i den verdensomspennende organisasjonen SCA – Selskapet for Kreativ Anakronisme
 • Leiren har blitt arrangert i over 25 år
 • Den historiske tidsperioden i leiren strekker seg fra år 600-1600, altså vikingtid, middelalder og renessanse
 • Alle som er medlem av en forening som driver med historisk gjenskapning i denne tisdsperioden kan være med i leiren
 • I år var det over 400 mennesker som bodde i leiren under festivalen
 • For mer info om leiren eller Styringheim: www.styringheim.se/mtv

kart-1024x949

Gotland og Visby:

 • Gotland er en Svensk øy i Østersjøen som ligger ca. 90 km utenfor Sveriges fastland
 • Visby er kjent for å ivareta middelalderbygg
 • Byen er omringet av Nord-Europas best bevarte ringmur, som er 11 meter høy, 3 km lang og har 27 intakte tårn
 • Det er finnes 9 store klosterruiner og over 150 hus fra middelalderen i byen
 • For mer informasjon om Gotland og Visby: www.gotland.net

Les mer om