Følg Magasinet Pegasus

En LANfylt høst

Det er høstferie og TrøndeLAN og CAPSlock følger tradisjonen og arrangerer LAN-parties i Trondheim og i Steinkjer. Denne gangen ble TrøndeLAN arrangert 6. – 8. oktober, og CAPSlock 7. – 10. oktober.

I utkanten av Trondheim blant industribygg og kjeder som selger hele kjøkken-løsninger kan elektronisk musikk høres i det fjerne, ungdom i shuttletrafikk siver ut og inn av en bortgjemt gymsal. Gjennom døren skimter man dunkle neonlys og et provisorisk bord hvor arrangørene sjekker billettene. Det kan minne om et rave party men skal vise seg å være noe ganske annet!

 

THROWBACK

For ikke så altfor mange år siden var det vanlig å flokke seg til gymsaler og grendehus. Da man hadde modem hjemme og ISDN var noe man så fram til, kunne man møtes med datamaskinen på slep. Med alle PC-ene på samme lokale nettverk stod man fritt til å dele og motta data og ofte var dette i samarbeid med internettleverandører som tilbydde cutting edge av hva Internett på den tiden hadde å by på. I dag har de fleste kjapt internett hjemme og det meste er et tastetrykk unna, og det er strengt tatt ikke nødvendig å møtes lengre. I hvert fall når det gjelder å spille data. Allikevel samles ungdom år etter år og arrangementene blir gjevere.

capslock5

 

DATALAN

Autronicahallen Trondheim er fylt med rader av datamaskiner som nesten former en liten by med sine gater. I hver gate bor det forskjellige kollektiv av vennegjenger som spiller spill og henger over hverandre. Lyset fra skjermene flakker over ansiktene, de diskuter strategi. Dette er ikke bare en lekeplass men også en arena for konkurranse.

 

— Det artige er at vi for eksempel kan gå bort til de som sitter ovenfor oss og spørre om vi kan spille mot dem. Også gjør man kanskje et bra play så kan man reise seg opp å håne dem. Så det er jo det sosiale, også er det mer creds å vinne offentlige LAN. Istad var det rundt 10 stykker som stod bak og fulgte med på når vi spilte i konkurransen, sier Mads Marius Johnsen (19), spiller for laget Victory i TrøndeLANs Counter-Strike turnering.

 

Det som skiller seg ut på TrøndeLAN er at det er en relativt stor del av lokalet som er satt av til turnering i Super Smash Bros. Melee og Super Smash Bro. 4. Her finner man rad på rad med gamle TV’er i alle fasonger. En imponerende samling som kunne hørt hjemme på et museum.

 

— Super Smash Bros. Melee kom ut for 18 år siden i 1999, mens Super Smash Bro. 4 er nyere og kom ut rundt 2015. Noen ser på den som en bedre utgave med flere karakterer og maps. Men noen foretrekker å spille Melee. Det er annerledes med andre teknikker og andre komboer, litt vanskeligere å sette seg inn i og mange vil nok si det er litt mer teknisk. For å oppnå “frame perfect” så må man bruke disse gamle TV-ene. Mye av timingen er veldig presis og hvis man har fem frames med lagg kan det være merkbart. Derfor prøver turneringer å ha så mange sånne gamle TV’er som mulig, forteller Silje Ansnes (19) som deltar i begge spill med hovedfokus på Melee.

 

KONKURRANSE

Norge har et aktivt miljø knyttet opp mot Super Smash Bros. I denne turneringen er over 50 unike deltagere med å konkurrere. Det er en av de mellomstore  turneringene i norsk sammenheng med tilreisende fra hele landet.

Astrit Mehmeti, Konkurranseansvarlig for Smash turneringen.
Astrit Mehmeti, Konkurranseansvarlig for Smash turneringen.

 

— Det er mange steder som har regelmessig turneringer, Oslo har flere serier. Stavanger har to ukentlig serier og Trondheim og Bergen holder ukentlige serier. På facebook kan du finne Smash Norge som en landsdekkende forening rundt Smash bros. Under denne er det mange små lokale grupper som Smash 4 Oslo og Smash Rogaland. Her kan man snakke og bli med i sitt lokalmiljø og orientere seg rundt turneringer. Og man trenger ikke være kjempe god for å være med å ha det motro, forteller Astrit Mehmeti (24), Konkurranseansvarlig for Smash turneringen og Smash connoisseur.

 

I et konvertert auditorium i Steinkjers samfunnshus, ligger det små etasjer med digitale bastioner. Som en kinesisk rismark med stigende etasjer med lysende skjermer, er det fort å drømme seg bort til en scene i apollo 13.  LCD TV-en på veggen reklamerer for tilbud i kiosken. På scenen har admin satt opp kontorer med god oversikt over lokalet. “Ground control to Mayor Tom.”

 

Tilsammen stiller CAPSlock og TrøndeLAN med over 55.000 kr i premier. Og det arrangeres turneringer i Counter-Strike, League of Legends, FIFA, Overwatch, Hearthstone, Minecraft og Smash Bros, Melee, 4 og WII U.

 

MORE TO COME

Om man skulle savne å dra på LAN så arrangeres BondeLAN i slutten av vinterferien på Snåsa skole. Dette er et av Midt-Norges største LAN med masse konkurranser. Så da er det bare å samle gjengen å børste støvet av PCen.

 

— LAN blir jo mere og mer populært, det er ikke noe som holder på å dabbe av. Det er jo veldig morsomt å møtes med kompiser og spille i lag i stedet for å sitte hver for seg. Også er det litt artig at det er rusfritt og blir fortsatt møtt med så mye entusiasme og interesse. Forteller Daniel Fosse 19 år, hovedansvarlig og arrangør av for CAPSlockLAN.