Følg Magasinet Pegasus

Foto: Unsplash

Slik aktiviserer du barna under en pandemi

Det har vært og er et år fylt med pandemi og sosial distansering. Det føles som at alt har, er, eller har vært innom digitale plattformer på en eller annen måte. Lærebøkene har blitt digitale, vennene har blitt digitale, familien har blitt digital. Hvor har lek tatt veien hen? Hvordan kan man skape gøyale aktiviteter med og for barn, ungdom og venner i en pandemi?

Skapende aktiviteter

Med cosplay kan du bli favorittfiguren din. Foto: Elisabeth Erring
Med cosplay kan du bli favorittfiguren din – for eksempel en Asari. Foto: Elisabeth Erring

Det er store forandringer i hvordan vi bruker hendene våre nå kontra hvordan vi brukte dem før i tiden. Det å skape noe er uansett like gøy og gir en helt egen mestringsfølelse. 

Kostymelaging er en real utfordring for de som vil ha det kuleste kostymet på utkledningsfester eller de som har en favorittkarakter fra en tv-serie eller film eller annen pop-kultur de vil rollespille (cosplay). Det er bare fantasien som setter grenser. Lurt er det uansett å begynne å lage noe enkelt og titte rundt på internett for masse kul inspirasjon og for å finne hva man kan begynne å lage.

En annen hobby som hadde sin storhetstid før er å male modellfly eller miniatyrfigurer. Sistnevnte kan man også spille med i store og små bordspill, som gir det hele en egen ekstra glede og motivasjon. Andre derimot, bruker figurer og materiale til å gjenskape hele slag, landskap eller byer, noen ganger med kjørende tog eller andre bevegelige kjøretøy. Dette er en hobby som kan virke omfattende og tidkrevende, men som egentlig er det du gjør den til selv. Man kan alltids starte i det små og ta pauser når man vil. Maling og bygging er begge avslappende aktiviteter.

Tegning er noe alle har gjort, uansett om det er å drodle i margen under en forelesning, skoletime eller et møte. Men hvorfor ikke ta det et steg lengre for å bli enda flinkere? Alle har sin egen tegnestil, hvorfor ikke prøve å finne den? Enten det er å tegne detaljerte portretter, strekmenn, eller noe abstrakt. Denne aktiviteten er også en super og “enkel” måte å bli flinkere til å for eksempel lage en historie eller et lite kunstverk. Utstyr krever den heller nesten ikke noe av. Alle har papir og blyant hjemme! 

Hvis ikke noe av det over høres spennende ut, hvorfor ikke teste ut dine handy evner til å bygge din egen bokhylle, eller et annet møbel du har behov for? Det høres kanskje vanskelig ut, men youtube og google kan få deg langt på vei! En flis i fingeren er ikke hverdagskost i dagens sosietet.

Spillaktiviteter

Brettspill er et must å nevne! Denne analoge formen for spill er super å gjøre sammen som familie eller venner. Det finnes derimot veldig veldig mange brettspill, samt at å lære seg regler kan virke skremmende. Derfor følger det her et lite selektivt utvalg av brettspill som passer de fleste anledninger, enten det er med familie, venner eller på brettspilldag. For regler finnes det flere youtube-videoer man kan be deltakerne se på forhånd eller se sammen for en kjapp og oversiktlig forklaringer av reglene.

Ticket to Ride er et brettspill som passer for både unge og gamle. Foto: Dave Photoz/Unsplash
Ticket to Ride er et brettspill som passer for både unge og gamle. Foto: Unsplash

Et enkelt spill som passer for alle uansett alder er Codenames. Det er et assosiasjonsspill hvor spillerne skal assosiere ord i en spion-aktig setting med rødt lag mot blått lag. En klassiker i undertegnedes vennegjeng. Et annet enkelt spill er Labyrinth hvor man skal traversere gjennom en labyrint for å samle skatter, samt blokkere motstandere fra å nå sine ved å forandre på labyrinten. 

Av andre litt mer utfordrende spill har man klassikerne Ticket to Ride hvor man skal bygge jernbanelinjer mellom byer, eller Pandemic som er et samarbeidsspill om hvordan man skal bekjempe en pandemi – et passende spill i disse dager. Det finnes også flere andre brettspill som krever litt mer tid å sette av til både spilling og gjennomgang av regler. For de som vil prøve seg på dette er Star Wars Rebellion, Schyte, eller A Game Of Thrones The Board game (Second Edition) verdt å teste ut!

Digitale aktiviteter

Det ville vært rart å ikke ha med noe om digitale aktiviteter man kan gjøre sammen. I pandemitider er det ikke å komme foruten at man ofte ikke kan møtes. Men det betyr ikke at man ikke kan leke og ha det gøy! Dataspill er en digital aktivitet man kan gjøre sammen, i tillegg til å teste ut digitale brettspill eller tegnespill.

Jo flere kokker, desto mer søl. Overcooked er et kaotisk multiplayerspill som kan få blodet til å koke. Foto: Ghost Town Games, Team17
Jo flere kokker, desto mer søl. Overcooked er et kaotisk multiplayerspill som kan få blodet til å koke. Foto: Ghost Town Games, Team17

Når det kommer til dataspill så kan noen være vanskelige å komme seg inn i, andre er det motsatte. En klar favoritt hos mange er fremdeles Minecraft, men hvorfor ikke prøve seg på samarbeids-kokkespillet Overcooked eller race mot hverandre i Mario Kart? Et annet lavterskel-spill å spille sammen er spillet Drawful hvor alle tegner og gjetter fra hver sin telefon. Among us har blitt en klassiker for mange, og kan være gøy å teste ut der hjemme óg! Det å spille over nett er gøy, men man kan også gjøre dette til en hybrid av fysisk og digital aktivitet ved å invitere en gjeng over på overnattingsbesøk og dataparty, så kan man spille sammen i samme rom! Da er det også lett å samkjøre en liten pause hvor man kan gjøre andre aktiviteter i tillegg, både aktiviteter nevnt ovenfor, eller noe gøy utendørs.

Hvis du har dårlig hell med å engasjere familie, barn eller venner, finnes det heldigvis mange foreninger rundt omkring i Norge som driver på med akkurat dette. Sjekk om det finnes en nær deg på Hyperions nettsider.

God nerding! 

Les mer om