Følg Magasinet Pegasus

NERD NOK: Habiba Stray, leder i Hyperion.

Nerd nok?

Jeg var stor tilhenger av Teenage Mutant Ninja Turtles-tegneserier og Pokémon-spillene da jeg var yngre, men i dag er begge disse franchisene en del av den allmenne populærkulturen. Ville slik jeg var den gang da, vært nerd nok i dag?

Nylig møtte jeg en gruppe folk som ikke ville gi meg lov til å kalle meg selv nerd. De mente mainstreamkultur ikke falt inn under begrepet og at de som kun likte det ikke hadde en plass blant dem. Det at vår kultur har en indre strid om hva nerd skal bety er problematisk, og derfor har jeg lyst til å sette ord på denne problemstillingen.

 

Det er ikke til å stikke under stol at dagens popkultur har mange elementer som er ganske nerdete. “Alle” driver med en eller annen form for nerding. Marvel har gjort superhelter kult og statistikk viser at 96% av gutter og 63% av jenter i alderen 9 til 18 år spiller dataspill daglig.

 

På grunn av denne normaliseringen har man begynt å se at noen tar avstand fra det hele og kategoriserer noen som ikke ekte, eller fake nerds. Særlig jenter opplever at de ikke når opp til nerdestandarden satt av enkelte. Noen blir til og med anklaget for å kun ville imponere det motsatte kjønn.

 

“…noen tar avstand fra det hele og kategoriserer noen som ikke ekte eller fake nerds

 

La meg si det klart: Er du en av dem som bare ser på superheltfilmer er du like ekte nerd som hun som feirer påska i Vikingskipet. Her har vi alle sammen et ansvar for å bygge en åpen og inkluderende kultur, og vi kan begynne med å alltid ha en ledig stol til den neste personen som kommer forbi.

 

Skal vi som bevegelse flytte fjell må vi stå sammen og ikke ekskludere folk og rangere dem etter hvor nerd de er. Hvis vi vil at folk skal føle seg stolte over å kalle seg nerd, må vi også handle på en måte som viser at vi står bak disse verdiene. Jeg er en stolt nerd og gjør mitt ytterste for å dele engasjementet mitt for de fantastiske fritidsinteressene – det håper jeg også du vil være med på.

 

Hyperions oppdrag er å tilgjengeliggjøre, spre og beskytte de fantastiske fritidsinteressene, og som medlemsorganisasjon hviler det et ansvar hos hvert ledd, fra sentralstyre til regionslag til medlemmer. Og som medlem av Hyperion er du med på å eie ordet nerd og hva det står for. Hva det betyr er opp til oss, og ingen kan ta det fra oss.

 

Så la oss sørge for at nerd står for et inkluderende, imøtekommende og morsomt felleskap alle kan være med på. Er du litt nerd, er du nerd nok.


Teksten i denne artikkelen er lisensiert under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License. Denne lisensen gjelder kun for tekst og ikke for bildematerialet i artikkelen.

Ved bruk av tekst settes det pris på om det linkes til denne siden og at vi blir gjort oppmerksomme på bruken. E-post: pegasus@n4f.no.