Følg Magasinet Pegasus

Det ble også tid til litt spill i løpet av samlingen. Foto: Alexandra Jauhiainen

Samler superkreftene

Norske, svenske og danske heltinner samlet seg 9. – 11. november i Gøteborg for nettverksbygging på tvers av de skandinaviske landegrensene.

Samlingen hadde danske, norske og svenske arrangører: Susanne Leah Goldschmidt, Margrete Bjørge Katanasho og Sam Bäfvenberg. Foto: Alexandra Jauhiainen
Samlingen hadde danske, norske og svenske arrangører: Susanne Leah Goldschmidt, Margrete Bjørge Katanasho og Sam Bäfvenberg. Foto: Alexandra Jauhiainen

 

Favner om alle

– Det har vært så inspirerende å se jenter fra hele Norden som samles for å holde med på det de elsker. Dette beviser en gang for alle at det ikke finnes noe som heter «jenteinteresser» eller «gutteinteresser», sier arrangør Margrete B. Katanasho (23) fra Hyperion.

Margrete har jobbet med å fremme de fantastiske fritidsinteressene som aktivitetssekretær for Hyperion siden 2017 og understreker at dette er interesser som passer og burde favne om alle.
– Selvfølgelig spiller jenter også! Å få være med å skape en trygg og inkluderende arena, hvor jenter får komme sammen for å drive med det de elsker, og møte andre med like interesser, har vært utrolig inspirerende, forteller hun.

De svenske og danske arrangørene bifaller Margrete og er tydelige på hva de håper samlinger som denne kan bidra med.

– Vi vill att så mange som mulig skal kunne ta del i alt det fantastiske som spillkulturen innebærer. Her får vi sjansen til å lære av hverandre, på tvers av landegrensene, og finne styrke i et nerdete fellesskap, forteller Sam Bäfvenberg (27) fra Sverok.

– Det har vært en lærerik helg, hvor jeg har møtt mange kvinner og piker som er like nerdete som jeg selv er. Vi kan helt klart lære mye av hverandre, ved å få inspirasjon og innsikt i, hvordan vi i de nordiske land arrangerer treff forskjellig. Det er viktig at vi i Bifrost deltar på slike utvekslingsturer, så vi utvikler oss som miljø og landsforening. Det hjelper oss til å utvikle oss som reflekterende mennesker, sier Susanne Leah Goldschmidt (27) fra Bifrost.

Elina Wieser. Foto: Alexandra Jauhiainen
Elina Wieser. Foto: Alexandra Jauhiainen

 

Nerdeboost

– Jeg blir ekstremt boostet i mitt nerderi! Ofte kan man jo kjenne seg som den eneste jenta i miljøet og det er man jo virkelig ikke! Så når man samles slik så gir det utrolig mye, men kan tenke tilbake på denne samlingen og kjenne at man har støtte og at man ikke er alene, sier Elina Wieser (25) fra Eskilstuna som har vært på tre liknende samlinger i Sverige. Hun oppfordrer alle kvinner og ikke-binære til å bli med neste gang.

– Selv om det kan kjennes skummelt ut å dra til en samling og møte masse nye folk så gjør det! Og hvis ikke, så kan man finne mange ulike grupper på Facebook og networke der. Det kan virkelig gi en selvtillitsboost å få høre om andres fantastiske og fremgangsrike historier. Det kan gi veldig mye, avslutter hun.

Deltaker Astrid Cecilie Budolfsen (23) fra Danmark understreker at det er så mye bra man kan få ut av å være med i slike miljøer og at det er en av grunnene til at vi må jobbe for at alle skal kunne ta del i det.

Astrid Cecilie Budolfsen. Foto: Alexandra Jauhiainen
Astrid Cecilie Budolfsen. Foto: Alexandra Jauhiainen

– Dette er hobbyer som man får riktig mye ut av. Du lærer mye og utvikler deg, og kvinner må ha de samme mulighetene til å delta og føle seg velkomne i miljøet. Det er viktig at man også inkluderer kvinner i ledelsen av slike nerdehobbyer, fordi det er en måte man kan bygge kompetanse og selvtillit som jeg tror også bidrar riktig positivt i samfunnet generelt. Jeg tror vi får en bedre verden hvis flere mennesker har motet og selvtilliten til å gå ut og skape og organisere ting, forteller hun.

 

Nerdefeminisme og skrap-cosplay

Helgens program omfattet alt fra foredrag i Nerdefeminisme, til visning av dokumentarfilmen «Trans Geek», inspirasjonsforedrag og workshop i hvordan man selv kan organisere og arrangere liknende samlinger. Men det var tid til en hel del spilling også, samt litt vennlig konkurranse gjennom Supersmash-turnering og skrap-cosplay-mesterskap.

Med nesten 40 deltakere fra Norge, Sverige og Danmark er det flere som har blitt inspirert til videre nerding og organisering.

Lydia Marie Lindgren. Foto: Privat
Lydia Marie Lindgren. Foto: Privat

– Tidligere har det vært litt vanskelig å være jente i nerdemiljøet fordi det har virket som om det er så få av oss, men under denne samlingen her har jeg ikke tenkt over at vi bare er jenter. Jeg håper at man i nær fremtid ikke vil synes det er rart hvis det er femti-femti gutter og jenter i slike miljøer, at det bare er naturlig. Samlinger som det her er med på å bidra til det. Det hadde vært gøy å arrangere egne samlinger som det her hjemme, for å rekruttere flere jenter til miljøet, forteller Lydia Marie Lindgren (20 år) fra Ås.


Samlingen ble arrangert med støtte fra NORDBUK.

 


Teksten i denne artikkelen er lisensiert under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License. Denne lisensen gjelder kun for tekst og ikke for bildematerialet i artikkelen.

Ved bruk av tekst settes det pris på om det linkes til denne siden og at vi blir gjort oppmerksomme på bruken. E-post: pegasus@n4f.no.