Følg Magasinet Pegasus

Pirater, dinosaurer og spoilers

Preview-sesongen for Wizards of the Coasts nye Magic-sett er i full gang, og nok en gang har det vært drama i kulissene.

Pirater, dinosaurer og spoilers, oh my!

Spoiler: Denne artikkelen inneholder ingen faktiske preview-kort.

Sorcerous Spyglass

Fire ganger i året kommer Wizards of the Coast med et nytt standardsett til sitt flaggskipspill nummer en: Magic the Gathering (sorry, D&D-fans). Nå begynner høstens sett å nærme seg, og spoiler-sesongen har allerede begynt. Vanligvis foregår den som følger: Selve settet blir annonsert god tid i forveien, vanligvis cirka et halvt år. På dette punktet avsløres svært lite; kanskje ikke en gang settets generelle tema. Cirka to måneder før det kommer i salg publiseres et lite antall kort, først og fremst fordi promoer må sendes ut til butikkene rundt denne tiden og da nytter det ikke å holde dem hemmelige lenger. Når det er fire uker igjen til release starter spoilerne for alvor. I en periode på to uker publiseres det daglige preview-artikler på Wizards’ egen hjemmeside, samtidig som en rekke bloggere, youtubere og andre Magic-personligheter får eksklusive previews de kan vise frem for verden. Dette skaper både blæst om settet, trafikk på fansidene som promoterer spillet og en udiskutabel vinn-vinn situasjon; Magic-spillere elsker å lese om nye kort.

 

Når de to ukene er over publiseres settet i sin helhet på Wizards’ hjemmeside, og helgen etter er det prerelease. Da arrangerer butikker verden over turneringer hvor man kan spille Sealed Deck med de nye kortene før de kommer i salg. Disse turneringene er vanligvis svært populære, spesielt blant spillere som ellers ikke spiller turneringer, og kjennetegnes av avslappet, god stemning. På fredag uken etter kommer settet i salg.

 

Dette er en velfungerende prosedyre som Wizards nå har perfeksjonert over en periode på flere år. Av og til oppstår dessverre problemer, vanligvis ved at kort lekkes ut på forhånd. Jeg har selv skrevet preview-artikler for et nettsted, og opplevde en gang at kortet jeg hadde skrevet om ved et uhell ble vist frem av Wizards selv før artikkelen min ble publisert. Da trakk ikke artikkelen min så mye trafikk. En annen gang fikk Guillaume Matignon, en daværende proffspiller som skrev for et fransk spillblad, tilsendt en komplett spoiler av settet New Phyrexia så han kunne skrive om det før bladet gikk i trykken. Dessverre falt han for fristelsen til å vise spoileren til en venn, som viste den til en venn som lekket hele greia på nettet. Det var den spoilersesongen, og alle som hadde håpet å trekke trafikk til siden sin med previews ble skuffa.

 

Marauding looter

Noe lignende har skjedd med høstens storsett, Ixalan. En tidligere ansatt spaserte inn på trykkeriet som produserer de faktiske kortene, tok med seg et uklippet ark med kort og spaserte ut igjen. Så la han det ut på nettet i et forsøk på å selge det. Et slikt ark er ganske stort, og dette inneholdt halvparten av settets “rares” og “mythic rares”, altså mange av settets mest spennende kort. Tyveriet ble politianmeldt og gjerningsmannen er etter alt å dømme tatt, men WotCs planer for preview-sesongen måtte plutselig endres i siste liten.

 

Heldigvis var det mye igjen å kose seg med, og Ixalan ser ut til å levere på alle fronter. Settet er satt til en verden inspirert av Mellomamerika, med inspirasjon fra Maya- og Azteker-kulturene. I denne settingen har de så tilsatt dinosaurer, pirater og vampyr-conquistadorer, fordi minimalisme har aldri vært Wizards sin greie.

 

Kjente spillemekanismer som vender tilbake i Ixalan er Vehicles og tosidige Transform-kort; i minst ett tilfelle kombinert på samme kort. Vehicles består utelukkende av seilskuter denne gangen, og transform-kortene representerer skattekart og andre ting som “forvandles” til fancy land som man har “oppdaget”. Raid gjør også comeback som piratenes signaturevne.

Conqueror's GalleonConqueror's Stronghold

Nye mekanismer inkluderer “Enrage” og “Explore”, som dukker opp på henholdsvis dinosaurer og kort knyttet til settets oppdagelsestema.

Bellowing AegisaurEmperor's Vanguard

Prerelease-turneringer for Ixalan foregår lørdag 23.09 og søndag 24.09; settet kommer i salg fredag 29.09. FNM-turneringene denne dagen har release-promokort i tillegg til de vanlige FNM-promoene.