Følg Magasinet Pegasus

Når man ikke får nok av jerntronen

Hva gjør man når man har ‘rundet’ favorittbrettspillet sitt? Pegasus møter en gjeng Game of Thrones-spill entusiaster som tok saken i egne hender for å skape en bedre og utvidet versjon av spillet, med spesialtilpasset brett og egenproduserte brikker.

Med dette brettspillet blir ventetiden til siste sesong av Game of Thrones litt mer utholdelig.
Med dette brettspillet blir ventetiden til siste sesong av Game of Thrones litt mer utholdelig.

Jeg møter en ivrig gjeng og blir inkludert i samtalen med en gang.

– Hva tenker dere vi må sette som makspris? Spør Kyrre (22) de to andre.

– Det kommer an på kvaliteten, svarer Tommy (30) etter å ha tenkt seg om.

– Jeg tar mer enn gjerne jobben med å skjære ut alle bitene hvis det gjør at vi får det billigere, skyter Mats (34) inn, men der er Tommy skeptisk- de vil ikke risikere at det går på bekostning av kvaliteten.
Gjengen har akkurat kommet hjem fra det lokale trykkeriet, der de hentet materialprøver på et spesialtilpasset Game of Thrones brettspill. De har målt opp spisebordet sitt og spesifisert størrelse på spillet deretter. Før de legger inn den endelige bestillingen vil de sikre seg at brettet blir produsert ordentlig, uten skjeve klistremerker eller pikslete kart. Nå skal materialprøvene vurderes grundig og pris forhandles før noen avgjørelse blir tatt.

 

Gjenoppretter balansen

Behovet for en utvidet og oppdatert utgave av Game of Thrones meldte seg etter vennene hadde spilt ferdig originalversjonen 5-6 ganger. Noen Googlesøk ledet dem til dedikerte fans fra Polen som hadde tenkt nøyaktig det samme, og dermed tatt saken i egne hender og utviklet en utvidet utgave av spillet. Denne uoffisielle versjonen ligger ute på nett i form av en vektorfil, guttene fant den på BoardGameGeek.

Skaperne hevder at denne versjonen retter opp en ubalanse i originalspillet, der Greyjoy og Stark-husene har en urettmessig fordel som ikke stemmer overens med bøkene. De har også lagt til huset Arryn, som tillater en ekstra spiller.

I spillet er det flere forlengelser som blant annet gjør det mulig for hele åtte spillere å samle seg rundt brettspillet.
I spillet er det flere forlengelser som blant annet gjør det mulig for hele åtte spillere å samle seg rundt brettspillet.

Ved spørsmål om hva som er viktig for guttene i utformingen av brettspillet fremkommer det at det ikke kun er selve spillstrukturen de er opptatt av.

– Jeg vil at det skal se kult ut, sier Mats, og legger til at det må være slitesterkt og mulig å frakte med seg. Nettopp denne fraktingen vil på et tidspunkt bli aktuelt, da vennene planlegger å bo sammen for alltid.

Hvordan løser dere dette?

– Jeg kjøper ut de andre, svarer Mats raskt, men trekker det like raskt tilbake igjen i et lite overbevisende forsøk på å fremstå demokratisk.

 

Egenproduserte brettspill
Andre har prøvd tilsvarende løsninger i forsøk på å ekspandere GOT-spillet, en som kaller seg Pypok har lagd en utvidet variant med instruksjoner her.

Websiden BoardGameGeek tilbyr flere uoffisielle fanlagde utvidelser for gratis nedlasting. Det er definitivt mange som bruker tid på å lage slike utvidelser, til tross for potensielle copyright-problemer. Både designet og reglene til et brettspill kan være dekket av copyright-lover. Det ser ut til at fans anser praksisen for å akseptabel, så sant man ikke prøver å tjene penger på utvidelsene, eller utgir dem for å være offisielle. Det anbefales å oppsøke juridisk råd for spørsmål om konkrete spill/utvidelser, og hva som er gjeldende lover i hvert tilfelle.

Game of Thrones-brettspill

  • Brettspillet er basert på den populære A Song of Ice and Fire serien av George R.R. Martin, som senere også har blitt en TV-serie.
  • Hensikten med spillet er å vinne the Iron Throne med sitt hus.
  • Antall spillere: 3-6 (i denne uoffisielle versjonen er det lagt til 2 hus, og man kan dermed være opptil 8 spillere).
  • Estimert spilltid: 2-4 timer.
  • Passer for: 14 år og oppover.

Vennene har selv laget brikkene de spiller med.
Vennene har selv laget brikkene de spiller med.