Følg Magasinet Pegasus

MIDT I SMØRØYET: Du finner Multiverse i Emile Edde Street i det populære området Hamra.

Souks og Settlers i Libanon

Beirut er kjent for det fantastiske libanesiske kjøkken og et yrende natteliv, men nå ønsker en gruppe unge entreprenører å sette byen på kartet, også for spillentusiaster!

Multiverse ligger sentralt til i Beiruts populære område Hamra. De beskriver seg selv som et sted der Optimus Prime er kompis med Colonel Mustard og Darth Vader låner sukker fra Sauron, mens Supermann og Son Goku en gang for alle avgjør hvem av dem som hadde vunnet i kamp. Mer konkret er det en brettspillklubb og butikk midt i Beiruts bråkete og generelt kaotiske gater.

Vi møter en av Multiverse sine oppstartere, medeier John Tarakdjian, og slår av en prat om Warhammer, brettspill, det å drive en startup og om jenter i Beiruts spillverden.

– Vi ville skape en reell forskjell i Libanon. Vi vurderte først å åpne en tegneserieforretning, men fant ut at det sannsynligvis ikke ville trekke så mange mennesker, så vi bestemte oss for å satse på brettspill istedenfor, forteller han.

GODT ETABLERT: Etter nesten to år har Multiverse kommet godt på plass og er et kjent sted i Hamra.
GODT ETABLERT: Etter nesten to år har Multiverse kommet godt på plass og er et kjent sted i Hamra.

Høye importpriser på brettspill i Libanon

John og kollegene åpnet Multiverse i desember 2016, og håper brettspill vil fortsette å øke i popularitet. Før de åpnet var brettspillmiljøet i Libanon lite, og basert på folk som hadde kjøpt med seg spill fra utlandet, som de spilte hjemme hos seg selv.

– Tanken bak Multiverse er å skape en hyggelig atmosfære der folk kan komme og ha det gøy med spill i fellesskap med andre. Den største utfordringen til Multiverse er dyre importpriser av spill til Libanon. Det er vanskelig å balansere mellom det å ha et rikt utvalg som samtidig skal være rimelig for brukerne, forklarer John.

Per i dag koster det 8000 LLB (cirka 40 norske kroner) å få tilgang til Multiverse sine spillrom, med fri bruk av alle spillene på stedet. John og kollegene er opptatt av at kort- og brettspill skal fortsette å øke i popularitet, og utvikler stadig nye ideer og arrangement for å skape aktivitet i miljøet. I februar startet de en egen Warhammer-klubb, og hadde nylig et arrangement “Paint & Play Night” der flere samlet seg for å male figurer og spille sammen.

 

FULL KONS: Ingenting som varmer opp de små grå som en runde Jenga!
FULL KONS: Ingenting som varmer opp de små grå som en runde Jenga!

Stort utvalg av spill

Kikker på utvalget.jpg: UTVALGET: John tar en titt på det voksende spillutvalget Multiverse kan tilby.
Kikker på utvalget.jpg: UTVALGET: John tar en titt på det voksende spillutvalget Multiverse kan tilby.

Multiverse har om lag 2-300 besøkende hver måned som kommer for å spille brettspill i underetasjen til butikken, som selger spill, figurer og samleobjekter. De har 550 forskjellige brettspill å velge mellom, og utvider stadig sortimentet. De mest populære spillene er lavterskelspill som Clue, Pandemic, Splendor, Sequence, Monopoly, Risk, Resistance og Cards Against Humanity (surprise!).

John forteller at de har ganske jevn kjønnsfordeling i klientellet, og at det kommer like mange jenter som gutter for å spille. Det er riktignok guttene som dominerer det han kaller “hobbyspill” som Yu-Gi-Oh! og MTG. Dette tror han er en trend generelt og ikke noe som bare gjelder for Libanon. Warhammermiljøet derimot har flere kvinnelige deltakere.

– Vi hadde besøk av en kvinnelig Magic The Gathering-dommer fra Latin-Amerika som fortalte at de aktivt jobber med å rekruttere kvinnelige spillere til miljøet der ved å ha kvinnelige dommere og et åpent og inkluderende miljø, forteller John som også sier at de gjerne ønsker å gjøre aktive tiltak for å engasjere kvinnelige spillere til de mer mannsdominerte spillene når Mulitverse har etablert seg sterkere.

Nettsiden til Multiverse er underveis, men enn så lenge er det bare å sjekke deres (veldig aktive) Facebookside, Multiverse Games, for informasjon om kommende arrangement hvis du skal til Beirut!

ROLLESPILL: Også Beiruts rollespillentusiaster har plass på Multiverse. Her har de et eget rom for nettopp rollespilling.
ROLLESPILL: Også Beiruts rollespillentusiaster har plass på Multiverse. Her har de et eget rom for nettopp rollespilling.

Brettspill i Beirut

Multiverse er den eneste dedikerte brettspillklubben i Beirut, men det finnes andre caféer og barer der man også kan spille brettspill. På beirut.com kan du finne en liste over steder man kan spille.


Lenker

Åtte steder å spille brettspill i Beirut

Multiverse sin nettside

Multiverse på Facebook