Følg Magasinet Pegasus

Foto: Oslo havn 1798

Opplev fortiden

Har du noen gang lurt på hvordan Norge så ut på 1700-tallet? Eller kanskje drømt om å bli tatt tilbake 200 år i tid, så du kan erfare Oslo da det enda het Christiania? Oslo havn 1798 er kanskje det nærmeste du kommer en tidsmaskin.

KART OVER OSLO: Vandrekartet bruker QR-koder som innganger til den digitale verdenen Oslo havn 1798. Print det ut og ta det med det. Finn stedene som er merket, les av QR-koden, og klikk på lenken, da kan du se hvordan det så ut for mer enn 200 år siden på akkurat det stedet du står. Foto: Oslo havn 1798
KART OVER OSLO: Vandrekartet bruker QR-koder som innganger til den digitale verdenen Oslo havn 1798. Print det ut og ta det med det. Finn stedene som er merket, les av QR-koden, og klikk på lenken, da kan du se hvordan det så ut for mer enn 200 år siden på akkurat det stedet du står. Foto: Oslo havn 1798

FORNYELSE AV GAMLE OSLO

Prosjektet er en digital 3D-gjenskaping av Bjørvikaområdet utviklet av Tidvis AS, med historiker Ragnhild Hutchison som prosjektleder. Her kan du utforske Oslo havn i 1798 fra skjerm på mobil, smartbrett og PC, eller til og med benytte VR-briller. Du kan gå rundt på oppdagelsesferd i et 360 ° kart overOslo havn, som i et dataspill. Det anbefales selvsagtat du tar turen til Bjørvika og ved hjelp av et vandrekart opplever stedene og bygningene både fysisk og digitalt.

Oslo havn 1798s digitale verden er bygget på forskning gjort av historikere, kulturhistorikere og arkeologer, samt historisk kildemateriale fra 1700-tallet som nylig har blitt tilgjengelig i diverse databaser, som lokahistoriewiki.no og bokhylla.no. Publikum kommertil kildene og databasene ved å klikke på infopunkter i opplevelsen. Prosjektet gir publikum et unikt innblikk i og formidler Norge og Oslos historie på en ny måte. Det mener prosjektleder Hutchison er viktig.

– Historie er viktig fordi vi ved å forstå hvilke muligheter og begrensninger fortidens mennesker hadde, kan vi lettere forstå hvordan samfunnet fungerte før i tiden. Det gjør at vi bedre forstår samfunnet vi lever i i dag. Med den kunnskapen kan vi ta bedre valg om fremtiden.

Hun forteller at selv om forskning viser at du lærer best om du har «fysiske sanselige erfaringer mens du lærer» kan det være et poeng med digitale virkemidler.

– Det digitale kan være en hjelp i læring av historie fordi vi kan bruke det til å visuelt gjenskape og gi opplevelsen av gjenstander eller steder som enten ikke finnes lenger, eller som vi ikke kan ta på.

STILEN TREFFER GODT: Klær, interiør og arkitektur i den digitaliserte verden er basert på historisk, kulturhistorisk og arkeologisk kildemateriale. Foto: Oslo havn 1798
STILEN TREFFER GODT: Klær, interiør og arkitektur i den digitaliserte verden er basert på historisk, kulturhistorisk og arkeologisk kildemateriale. Foto: Oslo havn 1798

 

EN HELT ANNEN BY ENN I DAG

Bjørvika er et interessant område i historisk sammenheng. Det utvikles stadig, og mange viktige bygg legges her. Gjennom Oslo havn 1798 kan publikum sammenligne datidens og nåtidens Bjørvika, og kanskje gjøre seg tanker om framtiden.

– Det er veldig lite som er igjen av 1700-tallet i dag. Veldig få fysiske spor, bemerker Hutchison.

Sammenligner man Oslo havn i 2019 med Oslo havn 1798 kan man både lære noe nytt og drømme seg bort i fortiden. Ragnhild Hutchison beskriver opplevelsen som en kreativ digital aktivitet. Du kan printe ut vandrekartet og ta en tur alene eller sammen med andre. Det finnes også undervisningsopplegg på nettsiden som kan brukes i skolesammenheng, og det er også mulig å bruke Oslo havn 1798 som utgangspunkt for å lage egne spill og opplevelser.

– Alt knyttet til Oslo havn 1798 er publisert på åpen lisens. Det betyr at andre kan fritt bruke alt av modeller og digital verden til å utvikle sine egne spill og opplevelser. Men man skal referere til at man har hentet materiale fra Oslo havn 1798.

 

PROSJEKTLEDER: Historiker Ragnhild Hutchison gleder seg over den varme mottakelsen prosjektet har fått. Foto: Oslo havn 1798
PROSJEKTLEDER: Historiker Ragnhild Hutchison gleder seg over den varme mottakelsen prosjektet har fått. Foto: Oslo havn 1798

MIDDELALDEREN I 3D?

Hutchison spår at det vil komme flere lignende opplevelser og tror at neste digitaliserte tidsperiode kan bli middelalderen. Hun håper at andre vil følge i sporene om å gjøre det åpent for andre slik at alle kan ha glede av læringen.

– Utfordringen er at det er dyrt og ganske komplisert å lage store digitale verdener. Det trengs derfor å ut- vikles metoder for at slikt kan gjøres billigere, uten at man får dårligere kvalitet.

 

FAVNER ET BREDT SPEKTER
Ikke overraskende har Oslo havn 1798 blitt godt mottatt og treffer bredt. Mange har tatt seg turen til Bjørvika for en lærerik og morsom opplevelse. Til nå har prosjektet i stor grad nådd ut til folk gjennom jungeltelegrafen og fremtiden blir spennende.

– Vi håper å få Oslo havn 1798 til å kunne bli en multiplayer VR-opplevelse med avatarer som du kler på med 1700-tallsklær. Da kan man møtes i gatene i Oslo havn 1798 uavhengig av hvor man er i verden – og kanskje noen ender opp med å lage en laiv i den digitale verdenen? Det hadde vært gøy!


Du kan laste ned opplevelsen og følge med på hva som skjer
videre med Oslo havn 1798 på www.oslohavn1798.no