Følg Magasinet Pegasus

Tilbake til vikingtiden!

I 2004 oppstod ideen om Yxengaard i fantasien til Claus Gajhede. Visjonen var å lage et fast område for rollespill i Danmark; en historisk vikinggård!

 

Claus Gajhede, grunnleggeren av Yxengaard.
Claus Gajhede, grunnleggeren av Yxengaard.

“Jeg så at rollespill kunne få til masse hvis man skapte noen andre rammer enn de man typisk møter på rollespillarrangementer. Rent logistisk kan det være et kjempearbeid! Her gjør du jobben kun én gang”. Forteller Claus Gajhede, mannen bak prosjektet som er den drivende initiativtakeren på vikinggården. “Jeg er jo en håndtverksnerd. Jeg vil gjerne se barn og unge i rollespill faktisk lære seg å smi i en smie, lage medisin ut i fra det de finner i naturen eller lære hvordan man bygger et ordentlig vikinghus!”

 

Det tok ikke lang tid før Claus satte sin idé til livet. Tornby Klitplantage, Claus sin hjemby, har alltid vært et populært sted for rollespill med sine fredete skogsområder og vakre omgivelser. Det utpekte seg fort som det naturlige stedet for Yxengaard, og i 2004 startet bygningsarbeidet. Etter 13 år med kontinuerlig utvikling med hjelp fra dedikerte rollespillere, historisk interesserte og alle med hjerte for prosjektet har Yxengaard vokst til et stort vikingområde.

yxengaard
Odin er på plass på Yxengaard.

 

Rollespill som støttespiller

Sentralt i det hele var ideen om at rollespill, sett ut i fra et pedagogisk og akademisk synspunkt, skulle være den drivende kraften på veien mot målet. Det skulle ikke kun være det praktiske — å bygge gården etter historiske metoder og skape grunnlaget for et fast rollespillsområde — men også menneskelig utvikling og kultur- og naturforståelse.

 

“Da vi startet på prosjektet fant vi fort ut at det var vanskelig å få støtte til rollespill alene, så vi begynte på en rekke andre prosjekter: Støtte og hjelp til krigsveteraner med PTSD, utilpassede barn og unge, flyktninger og en ADHD-klasse som er her fast en gang i uken er noen eksempler.”

 

Nå, mer enn 10 år etter, har Yxengaard blitt et kjent navn i det danske rollespillmiljøet og Claus er kjent som mannen som får tingene til å skje på vikinggården. For mange har han blitt et synonym på Yxengaard. Han ble tildelt prisen “Årets bifald” (på norsk: årets applaus) av Bifrost til stående klappsalver og har vært på TV med Yxengaard flere ganger. Avslutningsvis forteller han om hans håp for fremtiden.

 

“Jeg håper Yxengaard vil vokse og bli så stort at vi kan holde store scenarier der, kanskje større internasjonale scenarier! Vi skal også lage krigslive til våren og det er jo alltid en stor begivenhet.”

Flere bygninger er på plass og Yxengaard har gått fra å være drøm til virkelighet.
Flere bygninger er på plass og Yxengaard har gått fra å være drøm til virkelighet.