Følg Magasinet Pegasus

Foto: Ropecon / Suvi Korhonen

Begynne å spille rollespill?

Sølvfalken blæster gjennom asteroidebeltet. Bak dere ligger rompiratenes skip. Rana, du er pilot. Cudron, du bemanner laserkanonen. Kem, du er navigatør. Hva gjør dere?

En vennegjeng er samlet rundt et bord for å skape og oppleve en fortelling sammen. Rollespill har preg av samtale, men er mye mer enn det. Det er visse regler, men improvisasjon, det er genuin spenning – hvordan skal dette gå – det er medskapning og vennskap.

Som leser av Pegasus har du antakelig hørt om rollespill. Denne teksten er til deg som har lyst til å prøve, men er usikker på hvordan man kommer i gang.

Where to begin? På Outland finnes det rollespill for enhver smak. Foto: Ole Peder Giæver
Hvor tar man fatt? På Outland finnes det rollespill for enhver smak. Foto: Ole Peder Giæver

 

Eksempler på spill

 • Dungeons & Dragons (fantasy) kom i ny utgave i 2014, året for spillets 40-årsjubileum. Dette er min favorittutgave, strømlinjeformet og tight. På utgiverens hjemmesider finner du en gratis oppstartspakke.
 • En annen klassiker som kom i nyutgave i høst er Vampire, der man spiller nettopp vampyrer.
 • Norske Vandrerne har et enkelt og greit system og en interessant fantasysetting.
 • Mitt og Martins Itras by har en surrealistisk setting og en improvisasjonsdrevet metode. Kan lastes ned fritt herfra.
 • Over the Edge har også et glimrende, enkelt grunnsystem, og en herlig konsparanoid setting. Tilgjengelig på vårparten 2019.
 • Tales from the Loop er et opprinnelig svensk spill med et begripelig system. Satt til 80-tallet og med en stemning som kan minne om TV-serien Stranger Things.

 

Hør hvordan andre gjør det
Her er noen podcasts og videoshow som viser hvordan rollespill kan foregå.

På Norges største brettspillfestival Arcon kan du både oppdage nye spill og møte andre spillere. Foto: Ole Peder Giæver
På spillfestivalen Arcon kan du både oppdage nye spill og møte andre spillere. Foto: Ole Peder Giæver

 

Hvordan finne medspillere?

 • Samle noen venner. Mine beste venner har jeg blitt kjent med via rollespill, og vi spiller sammen på 15. eller 20. året.
 • Hør på Rollespill.info om noen i ditt område har plass til en nybegynner. På denne Facebook-gruppen ser jeg hver måned spillere finne sammen i nye grupper.
 • Lag en Hyperion-forening sammen med minst fem venner, og få medlemsstøtte til innkjøp av spill.
 • Prøv deg på noen av online-løsningene som finnes, f.eks. Roll20 eller The Gauntlet. Google Hangouts funker bra når du har funnet noen å spille med.
 • Spillbutikken Outland arrangerer D&D Adventurers League ved enkelte av sine butikker. Spør neste gang du er innom!
 • Spillfestivalene Arcon, Regncon og Hexcon.

 

Regler
Det er mange regler i en del rollespill. Noen elsker å lære og beherske disse. Jeg har alltid synes det var noe pes. Les det grunnleggende, vær tydelig på hva som står på spill for rollene, og la terningen trille.

Gode rollespill gir verktøy som driver fortellingen frem og gjør alle til medskapere. Som regel har en spilleder ekstra ansvar for regi, spillverden og biroller. Men motor i spillet er alltid spillerne, og rollens valg og mål.

Noen impro-knep:

 • Ja, og… Aksepter innspill fra medspillerne. Bygg videre på det andre foreslår.
 • Si det første som faller deg inn. Det som virker åpenlyst for deg kan overraske andre.
 • Gjenbruk: vis til ting, steder og biroller dere tidligere har møtt. Dette styrker illusjonen.

“Hobbyens fremtid har ikke sett lysere ut på lenge

 

Nye drømmer
For et tiår siden tenkte jeg at analoge rollespill ville visne hen etterhvert som vi andregenerasjons spillere født på 80-tallet ble gamle og grå og fikk fokus på jobb og unger. Uten at jeg har noen tall på det er stemningen i dag enn annen. En ny «generasjon» er flasket opp på Harry Potter, superhelter og Ringenes Herre. Analoge brettspill har fått en renessanse. Mange tusen ser YouTube-videoer der folk spiller og hygger seg, og rollespillmiljøer har blitt lettere tilgjengelig på nett. Outland i Oslo har fått en filial som satser hardere og bredere på rollespill enn på lenge, og den norske FB-gruppa for rollespill har vokst til 2600 medlemmer på knappe seks år. Hobbyens fremtid har ikke sett lysere ut på lenge.

Sjekk også nettstedet til Facebook-gruppa, Rollespill.info, der det ligger mange bra ressurser.

 

Følg med på Pegasus-podden i nær fremtid hvis du vil høre meg kakle mer om min store kjærlighet i livet (nest etter Astrid og Magnus sin skumle røverklubb!)


Ole Peder Giæver FC7B7803sh-1024x682

Ole Peder Giæver (f. 1980) er journalist, og medforfatter av rollespillet Itras by (2008) og faktaløven Rollespill (2014). Han har vært redaksjonsassistent i fanzinet Imagonem siden han var 15 år, og grunnla Facebook-gruppen Rollespill.info i 2012.