Følg Magasinet Pegasus

Er homoplottet brukt opp?

Et hjertesukk fra homolobbyen

Illustrasjon: Ole Martin Hayfields
Alle illustrasjoner: Ole Martin Hayfields

Kjære medlaiver.

Jeg tror de fleste av oss opplever laivmiljøene som noen av de mest inkluderende miljøene vi ferdes i, og at det kanskje er grunnen til at så mange av de av oss som er skeive føler oss trygge og hjemme der. Noen ganger tar jeg meg til og med i å lure på om man nesten kan begynne å føle seg litt uglesett dersom man tilfeldigvis er hetero, cis og mono. Er man kjedelig eller bare i selvfornektelse? Det er mange grunner til at folk laiver, men for mange er virkelighetsflukt en av motivasjonene. Og vet du hva? Minoritetsstress får de fleste av oss nok av til daglig. For noen av oss kan det derfor være ørlite grann provoserende når noen sier at det ikke kan være noen skeive roller fordi laiven skal være «historisk korrekt». Det var tross alt nesten ingen som var homofile før Stonewallopprøret, og som vi vet ble transpersoner oppfunnet på Tumblr i 2011. For noen kan det kanskje være litt vanskelig å forstå viktigheten av representasjon når laiven handler om arvestriden i en overklassefamilie, eller krig mellom to fiktive nasjoner i en fantasysetting. Men vet du hva? Vi er overalt.

 

DEN HISTORISK KORREKTE HETEROFILE
I samme kontekst som en kan bli pedagogisk forklart at homoplottet er brukt opp, eller at det ikke passer inn med en skeiv rolle på denne laiven har jeg også observert arrangører som må spørre en streit spiller om det kanskje er greit for hen at rollen er litt skeiv? Bare hvis det går bra altså. Den må ikke være skeiv, men den skal liksom egentlig være bittelitt forelsket i noen av samme kjønn, men hvis det er veldig vanskelig så kan du så klart få en annen rolle altså. Dette blir gjerne formidlet litt i samme tonefall som når du skal fortelle noen at arbeidsplassen dessverre driver med nedskjæring og du er en av de som må pakke sakene. Skaper vi et problem dersom vi behandler folk som om et tema kommer til å være sensitivt og vanskelig?

Som åpen skeiv laiver siden 1999 har jeg ikke blitt spurt om det er OK for meg å spille heterofil (for ikke å snakke om cis) en eneste gang. Jeg har gjort det mange ganger og ble ikke traumatisert av det, jeg lover. For ti år siden var min største laivdrøm å få lov til å bare ha hvilken legning jeg ville uten at det skulle være så innmari big deal.

Illustrasjon: Ole Martin Hayfields

Skrekkeksemplet er når noen insisterer på å spille homofob på fantasylaiv fordi det er «historisk korrekt». Du har bare ikke lyst til å være den nissen.

 

IDENTITETEN MIN ER IKKE ET PLOTT
Jeg vil komme med en aldri så liten brannfakkel. Det går an at rollen er trans, skeiv, eller homo uten at det er et plott. Det er sant! Det er nesten som de av oss som faktisk er trans, skeiv eller homo lever liv som handler om noe annet enn legningen eller kjønnsidentiten vår, også i familieselskap (også kjent som «the gay agenda»). Men vent litt, tenker du. Vi lever i 2019, og min laiv er i 1920. Da fantes det bare to kjønn og menn var gift med kvinner. Vi fantes da også. Kanskje ikke Alfred satt og holdt typen sin i hånda midt i familiemiddagen eller på styremøtet, men man kan likevel få masse fint spill av subtilitet. Hele laiven din må ikke handle om at Alfred er homo selv om rollen hans har en romanse med Erik. Han kan til og med være gift med Eva og kikke på Erik i smug. Jeg har sett det skje uten at det ble den store homolaiven. Også klarer jeg ikke la være å si det: er heteroplottet brukt opp?


Til slutt en liten ønskeliste til deg som skal lage laiv og har lyst til å være inkluderende (og det tror jeg de aller fleste vil):

 • Sjekk privilegiene dine før du uttaler deg for bestemt om en minoritet du ikke er en del av. Ingen vil lage den store rasismelaiven ved et uhell. Det er lov til å spørre om råd.
 • Hvis du først skal lage en helt ny kultur, dropp rasisme, homo/transfobi og tokjønnsmodellen.
 • Tenk over hvor relevant det er å diktere rollenes kjønnsidentitet og legning.
 • Tenk over om det er mulig å skrive noen av rollene kjønnsnøytrale.
 • Bifile og ikkebinære folk eksisterer.
 • Må alle roller leve i monogami?
 • Lag eller tillat minoritetsroller med et positivt narrativ. Vi trenger flere solskinnshistorier.
 • Det er selvfølgelig helt fint å ta med elementer som er vanskelig for minoriteter hvis du behandler tema med respekt.
 • Hvis du vil lage den store laiven om konverteringsterapi; kult. Er alle i arrangør- gruppen hetero? Kanskje greit å snakke med en skeiv person?
 • Dropp å lage «Ole er homo» som det eneste «plottet» fordi du ikke klarte å skrive inn flere troper. Å være skeiv er ikke en personlighetstype.
 • Ikke skyld på «krenkekulturen» hvis spilleren din føler seg diskriminert. Snakk sammen!

Disclaimer: Ja, det finnes selvfølgelig en homolobby, og jeg snakker for oss alle sammen.


 

Les mer om