Følg Magasinet Pegasus

SPENNENDE VESENER: Tenk å lære om naturen i møte med den her! Foto: Helt Ude I Skoven

Rollespill og natur

Hva har rollespill og naturfag med hverandre å gjøre? En hel del!

Vår søsterorganisasjon Bifrost har mottatt en million danske kroner i støtte fra Friluftsrådet. Pengene går til prosjektet «Helt Ude I Skoven» som setter fokus på å kombinere rollespill med naturkunnskap og friluftsliv. Pegasus har tatt en prat med Cæcilie Olsson fra Bifrost, som er prosjektleder og naturformidler for prosjektet.

CÆCILIE OLSSON: Da Cæcilie studerte biologi trodde hun nok ikke at det ville lede til en jobb innenfor rollespill. Foto: Privat
CÆCILIE OLSSON: Da Cæcilie studerte biologi trodde hun nok ikke at det ville lede til en jobb innenfor rollespill. Foto: Privat

 

Hvordan har dere brukt rollespill for å øke folks tilknytning til naturen?

– Jeg har tatt i bruk mange strategier for å få til dette. Det vi har gjort, er å prøve å treffe en målgruppe som vi introduserer for rollespill og naturkunnskap samtidig. Vi implementerer altså naturfag via rollespill, for å treffe noen målgrupper som man normalt ikke ville nådd ut til. Det er jo så sinnsykt mange rollespillere i gang hver eneste helg, så vi prøver simpelthen å gi de noe naturforståelse samtidig som de har det gøy. Man kan virkelig få mye ut av å ha kjennskap til naturen, når man beveger seg rundt inne i skogen.

 

Så dere kombinerer kunnskap med spill, hvordan gjør dere det helt konkret?

– Ja, for eksempel når bladene her begynner å falle av og skifte farge, så skal vi ha en Ente ute i skogen, som trenger hjelp til å bli kjent med trærne omkring seg, fordi det er en tre-ånd. Enten er lei seg, fordi bladene faller av trærne – og på den måten bruker vi det. Så en situasjon ligger i rollespillet, og danner så rammen for den naturfaglige delen.

 

Hvordan har responsen vært fra deltakerne på slike rollespill med naturfokus?

– Tilbakemeldingene fra deltakerne har vært veldig positive! Vår beste målestokk er nok at barna faktisk gråter når de er ferdige, fordi de simpelthen ikke vil hjem! Vi har også ventelister på flere av arrangementene, hvor vi må la folk vente, fordi ellers kan vi ikke levere den kvaliteten til barna som vi gjerne vil.

 

Dere har jo fått store summer til prosjektet, hva har pengene gått til?

– Pengene gått til mange forskjellige ting. Jeg har for eksempel kjøpt 15 håndlagde fugler og 15 meter stoff til trolluer. Snart skal vi også kjøpe noen kasser som vi komme til å ha utstyr i, så lokalforeningene rundt omkring i landet kan låne og bruke utstyret vi har i kassene. Så hovedsakelig går pengene til materiale og kostymer og «gag og gøgl», som vi bruker når vi skal ut og lage trollskjegg i skogen.


Interessert i å vite mer?

Hvis du selv har lyst til å delta i magien, og bli bedre kjent med skogen mens du er på eventyr, så har Cæcilie og de andre fra Bifrost tre forskjellige måter du kan delta på, om du er spiller, arrangør eller bare interessert:

Troldespil; hvor de forsøker å implementere kunnskap om natur og friluftsliv inn i rollespill.

Skovvogterne; et gratis kurstilbud til alle rollespillforeninger hvor de med utgangspunkt i sine egne rollespill og spillområder viser dem hvordan de kan bruke naturen og implementere den i rollespillet sitt.

Nybyggerne; et samarbeid mellom Helt Ude I Skoven og andre samarbeidspartnere, hvor de lager scenarier ut ifra de forskjellige kompetansene gruppene har.

Finn ut mer på: www.Helt-ude-i-skoven.dk