Følg Magasinet Pegasus

Starten på noe stort

Kulden som ligger over Malmø er påtakelig, og det er merkbart hvordan byens innbyggere ikke ønsker den velkommen der de går hutrende med armene tett inntil kroppen.Det er også en merkbar mangel på varme når jeg går inn i kjøpesenteret Mitt Møllan, som i seg selv er upretensiøs og ganske uinteressant. Med unntak av Malmø e-sportsenter såklart!

 

Lokalet som ligger i den ene enden av den store eiendommen er fylt av oppmuntrende hyl, frustrerte lyder og det ligger en intens spenning i rommet. Jeg føler meg umiddelbart som hjemme, og blir nesten overveldet av hvor mye aktivitet som foregår. I den ene enden spilles Super Smash Bros på gamle, tykke TV skjermer. Det store samlingsrommet er opptatt av en teorileksjon i counter-strike, som går ut på at en match brytes ned i detalj på storskjerm. “Så dere boosten der? Hadde dere kunne forhindret den på noe vis?” En av de unge e-sportaspirantene foreslår ulike granater, og lederen berømmer henne.

“Det føles som om at dette er noe stort. Det er starten på en revolusjon som skapes her, som kommer til å etablere en ny orden i Sverige. En gang om femti år kommer e-sport til å være som fotball, med en bane i hver kommune, og dette er et av de stedene hvor den fremtiden fødes.”

Chris Jonasson, som er ansatt for å utvikle virksomheten, ønsker meg velkommen med åpne armer, og vi slår oss ned. Jeg ber hen forklare litt hvem Malmø e-sport er, og hva Malmø e-sportsenter er for noe. “Akkurat nå har vi aktive avdelinger, som kan sammenlignes med lag, i 15 ulike spill. Smash, LoL, FIFA, Street figther, Blood Bowl, Dota, Hearthstone, Starcraft, CS og noen til som er på gang, for eksempel, Spellsworn, Rainbow six og Battlerite. Antageligvis kommer det til å komme i gang noe rundt Nintendo Switch også, det er alt et par som har pratet om det. I tillegg har vi også avdelinger som jobber med markedsføring, arrangerer LAN, programmering, reising, streaming av events og alt annet rundt e-sport”. Jeg rekker knapt å stille spørsmål, fordi ordene bare strømmer frem, og som et løv i fossen kan jeg bare flyte med.

Chris fortsetter, “vi har aktivitet i lokalene minst 4 dager i uka, og hver dag i skoleferiene. Det er lag som kommer hit for å trene, folk som kommer for å henge, og alt mulig for å utvikle e-sporten. Nå til våren kommer vi dessuten til å dra igang med skoleturneringer og fritidsklubbturneringer. Det er også fantastisk morsomt å se hvordan vi når en bredere målgruppe, og at det faktisk er så mange som kommer og forteller hvordan de ikke hadde hatt råd til å drive med e-sport om det ikke hadde vært for at vi har datamaskiner og spill som medlemmene kan låne”. Jeg rekker knapt å henge med. Det er lidenskap og engasjement i reneste form som driver frem ordene, og jeg forundres både av Chris og av e-sportsenteret.

Jeg kan ikke unngå å trekke paralleller til hvordan de tradisjonelle idrettsforeningene fungerer, og den rollen de fyller i samfunnet. Men det er en stor forskjell: Her føles det som om man bevisst jobber med verdier. Rundt i lokalet henger plakater som oppsummerer svenske e-sports code of conduct, på et bord i entreen finnes den i fysisk form, og på et toalett henger reklame for treff med RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter).

Chris Jonasson og Alec Gora

Inntrykket av at det er et sted man føler seg velkommen bekreftes når jeg snakker med Alec og Gal, to medlemmer som ifølge seg selv tilbringer så mye tid her de kan. Alec viser frem sitt tilstedeværelseskort, og det viser like mange kryss som det finnes dager i måneden. Han forteller at han drar hit fordi stemningen er bra, alle menneskene er hyggelige, og det finnes rom for å engasjere seg og gjøre det man har lyst til. Gal er enig, og understreker ekstra hvordan det er gøy å få gjøre det man selv vil, og å få hjelp uten at noen sier hva man må gjøre. At alle prater om hvordan man skal få det til. Lokalet er riktignok litt rufsete i kantene, og om det hadde vært tomt hadde det sett en smule uferdig ut, men alle menneskene setter sitt varme preg i veggene på en måte som ikke noe byggemateriale kan erstatte. Det føles som om at dette er noe stort. Det er starten på en revolusjon som skapes her, som kommer til å etablere en ny orden i Sverige. En gang om femti år kommer e-sport til å være som fotball, med en bane i hver kommune, og dette er et av de stedene hvor den fremtiden fødes.

Les mer om