Følg Magasinet Pegasus

MälarLAN – En grobunn for fremtidens e-spillere

mälarlan4

Folkets Hus i Hallstahammar i Sverige har siden det ble bygget vært fylt til randen med mennesker som møtes for å sosialisere og dele glede, og med tidens endringer forandret også aktivitetene seg. Dans har blitt erstattet av energisk vifting etter en usedvanlig snedig overtakelse av B-området av Counter-Strike finalen. Den tidligere ungdomsfylla har nå blitt erstattet av brus og for lite søvn. Møtet mellom mennesker er det samme, bare at det nå består av oppstemthet uttrykt av fingre som danser over tastaturet og småsnakk mellom kampene.

 

MälarLAN ble i år arrangert for tredje år på rad i et samarbeid mellom Sverokforeningene Shadowplayers Spelförening og TEH WARRiORS, og også i år ble besøksrekorden slått med 140 personer samlet for tre dager med datamaskinene sine. E-sport er i fokus på eventet og turneringen hadde en total premie på SEK 15 000, som ble premiert til de beste i Counter-Strike, League of Legends, Hearthstone og Watch.

Joakim Fredriksson som var hovedansvarlig for arrangementet gir uttrykk for at han er både glad og sliten når jeg møter ham.

— Det er utrolig deilig å endelig være på plass. Under det meste av året har vi jobbet med arrangementet, for å kunne få direktesendinger, turneringer, kiosk, sponsorer og alt annet. Vi har jobbet for å gjøre alt utmerket, slik at deltakerne bare kan kose seg. Det er gøy å være en av mange LAN i Sverige som investerer i e-idrettsstjerner og gir nye muligheter til å teste skillsene sine i en reell situasjon. Det er to helt forskjellige ting å sitte i komforten av sitt eget hjem og å konkurrere, eller være på et LAN hvor det er støy overalt, folk som henger bak deg underveis i kampen og til slutt å sitte på scenen for å spille sluttspillet.

mlan

Emma Johansson var ansvarlig for kiosken og sørget for at alle deltakerne var i stand til å fylle sine behov for mat og sukker. Under samtalen vår tok vi opp hva det er som gjør at hun fortsetter å besøke og arrangere LAN.

— Det er kult å være på et sted hvor alle deler min interesse, og det er for å sosialisere og møte folk som forstår min lidenskap. Når alle samlet kan det sosiale bli så bra at jeg ikke engang føler behov for å spille, men sparer det til jeg kommer hjem. Nesten hver gang jeg deltar på LAN drar jeg hjem med flere nye venner.

Vi kom også innom hvordan opplevelsen som en av få ikke-menn er på slike eventer og hva det innebar for henne selv.

— For meg personlig så spiller det ikke så stor rolle, men det hadde jo vært gøy hvis det var litt mer variasjon her. Jeg håper at de som nå tenker at “dette er ikke en plass for meg” tørr å prøve og tar turen hit en gang. Det finnes mange LAN som aktivt jobber med å forbedre miljøet og som sier i fra hvis noen går over grensen eller ikke behandler folk bra. Dra sammen med noen du føler deg trygg med eller snakk med arrangørene før du drar. Hvis du liker å spille så er LAN noe du ikke må gå glipp av. Det er utrolig gøy og jeg håper virkelig alle som vil prøver det ut.

Etter å ha snakket med Emma og Joakim jeg ser ut over rommet og fanges av hvor godt de to tilsammen har beskrevet humør og forventninger. I noen øyne finnes gløden og ønsket om en viktig kamp, som kan være deres første, prøvende skritt mot en karriere som en e-spiller. I et annet hjørne av rommet sitter en gruppe på fem personer med en avslappet holdning som nå og da blir spent i latter. LAN er festivalen hvor spillerne som vanligvis deler sin interesse digital, kan sees i den fysiske verden og trives i samholdet som oppstår når flere mennesker med samme lidenskap kommer sammen.

mlan2