Følg Magasinet Pegasus

Økende mangfold i Doctor Whos reisefølge

Rose Tyler
Rose Tyler

Doctor Who har, siden serien ble lansert i 1963, vært en braksuksess. Etter 16 år av lufta ble serien i 2005 igjen et av de mest populære sci-fi programmene som finnes. Doktoren dør ikke, han regenerer. Hver gang han regenerer får han en ny kropp og en ny personlighet, men han er fortsatt Doktoren. Alle doktorene har sine egne trekk, og hver og en av dem bringer noe nytt til programmet. Vi tar en titt på Dr. Who og hans reisefølge fra starten av og frem til nå!

 

Classic Who, den første versjonen av programmet, var på lufta fra 1963 til 1989. Den hadde åtte inkarnasjoner av Doktoren. Alle var hvite menn, og alt deres kvinnelige reisefølge besto av unge, heterofile, hvite kvinner. Personligheten til Doktoren var det eneste uforutsigbare med ham.

 

Etter seriens gjenoppliving i 2005, virket det ikke som om det skulle forandre seg med det første. Den niende Doktoren, den første i New Who, brakte ikke mye håp om forandring. Han reiste rundt med Rose Tyler, en blond, attraktiv kvinne i 20-årene. Men med den tiende Doktoren kunne det virke som om ting begynte å forandre seg og reisefølget begynte å bli mer mangfoldig.

 

Martha Jones
Martha Jones

Han begynte å reise med Martha Jones, den første følgesvennen fra en etnisk minoritet, hvis mor var fra Iran og hvis far var fra Ghana. I tillegg til dette var hun også en selvstendig kvinnelig medisinstudent. Dessverre ble hun håpløst forelsket i Doktoren og ga opp sin plass som følgesvenn til Donna Noble, Doktorens første partner over 30 år gammel. Etter henne fulgte Amy Pond, enda en hvit, heterofil, ung kvinne, som reiste rundt med den ellevte Doktoren. Det virket som om alt var tilbake til normalen, helt til seerne ble introdusert til Clara Oswald. Hele hennes karriere som følgesvenn ble fulgt av rykter om at hun var bifil etter at hun nevnte en affære hun hadde med Jane Austen.

 

Doktorens nyeste partner, Bill Potts, som skal reise med den tolvte Doktoren, gjorde sin debut 15. april 2017. Ikke bare representerer hun en minoritetsgruppe, men hun er også den første offisielt lesbiske følgesvennen Doktoren noensinne har hatt.

 

Etter den tiende sesongen skal alt fornyes. Det blir ny manusforfatter, ny Doktor og nytt reisefølge. Med dette er det selvfølgelig spekulasjon om hvem den neste Doktoren blir. I lys av de nyeste forandringene når det gjelder reisefølge, er det mange som lurer, og håper, på at den trettende doktoren blir en kvinne. Det har vært tidligere tilfeller av “Timelords” som har regenerert til kvinner, som når “the Master” ble “Missy”, eller “the General” gikk fra mann til kvinne.

 

Den trettende Doktoren kommer sannsynligvis til å bli introdusert på første juledag 2017, eller i starten av 2018. Frem til da er det bare å spekulere, og å håpe på at den neste doktoren lever opp til standardene satt av sine forgjengere!

Donna Noble, Amy Pond og Clara Oswald
Donna Noble, Amy Pond og Clara Oswald

 

Bildekreditering: Rose Tyler — flickr_Florida Supercon, Martha Jones — wikipedia commons_Prince Duke Electorate, Donna Noble — flickr_honeyfitz, Amy Pond — flickr_Florida Supercon, Clara Oswald — flickr_Tonb Terak.