Følg Magasinet Pegasus

Foto: Fantagraphics

Tidsreiser på film, TV og i litteraturen

 

2020. Året mange vil huske på kroppen. Og kanskje det året hvor ideen om tidsreise aldri har vært mer forlokkende.

Hvor deilig hadde det ikke vært å reise tilbake før hele verden begynte å brenne eller fremover til etter alt dette er over og man kan gå tilbake til sånn det var før? (Ikke at jeg tror det noen gang kommer til å bli sånn som det var, men man kan jo håpe).

Om man ikke faktisk kan reise i tid, er det likevel en haug av materiell hvor man kan oppleve tidsreise og alle dens intrikatheter, moralske dilemmaer og paradokser. Film, tv-serier, bøker og tegneserier har alle utforsket tidsreiser, og hvis man ikke er så bevandret i denne typen fortelling, har jeg noen tips til hvor du kan starte.

 

INTRIKATE PLOT

Å måtte holde tunga rett i munnen kan være lurt når det kommer til tidsreisefilmer. Når de begynner å leke med årsak og virkning, paradokser og ikke-lineære handlinger, kan det bli mye å holde følge med. Det er også det som gjør det så herlig.

Det er et puslespill som skal løses, og det å oppdage hvordan alt henger sammen er alltid gøy.

 

Timecrimes (Nacho Vigalondo, 2007) FILM

Denne filmen av Nacho Vigalondo er en ypperlig tidsreisethriller med overraskelser og vendinger. Et glimrende eksempel på hva man kan gjøre med en god ide, men lavt budsjett. Den er spennende, og akkurat passe forvirrende frem til alt gir mening. Sånn de beste filmene er. Bare ikke bruk for mye tid på å se ned i telefonen, for da kan det hende at slutten blir forvirrende likevel. Det er nok av knuter å nøste opp i her.

Selv om det ikke er det lengste strekket i tid de reiser, skaper det ufattelig mye spenning og hodekrøll om hvem det egentlig er som har forårsaket hva. En film som anbefales.

Foto: Karbo Vanto Entertainment
Foto: Karbo Vanto Entertainment

Primer (Shane Carruth, 2004) FILM

Hvis man derimot vil bli forvirret og trenger en film man må se minst tre ganger for å få taket på, er Primer filmen å velge. Dette er filmen hvor man ikke trenger å skamme seg om man trenger å ta et besøk eller to innom wikipedia for å forstå hva som skjedde. Det er en grunn til at det finnes haugevis av artikler og youtube-videoer som prøver å forklare plottet.

Dette er lavbudsjett med stor L. Laget for nesten ingen penger og er i stor grad bare mennesker som snakker med hverandre. Den handler om forskere som oppdager tidsreising ved en tilfeldighet og hva slags konsekvenser det har for dem. Det er en veldig realistisk tilnærming til hvordan det ville vært å reise i tid og hvordan det ville blitt gjort praktisk. Likevel klarer den å få deg til å bli dypt engasjert i hva som skjer uten å helt vite hvor, hvem eller hva folk er.

Dette er en aldeles fascinerende film med mange filosofiske betraktninger rundt konsekvensene av tidsreiser, men også veldig mye teknisk babbel de ikke engang prøver å gjøre tilgjengelige. Det er en del av sjarmen, men man skal ikke skamme seg fordi man ikke forsto alt som skjedde i filmen.

Filmen leker med tidslinjer, og det blir til slutt så mange tidslinjer å holde styr på at det er flust av artikler på nettet som prøver å gjøre mening ut av hvem som reiste når, og hvor og hva som skjedde. Dette er filmen for den harde kjerne, vil jeg påstå.

Foto: EDBP
Foto: EDBP

All Your Zombies/By His Bootstraps (Robert Heinlein) NOVELLER

Når det kommer til tidsreisehistorier i bøker, er det et hav av valgmuligheter. Skal du lese et par av de beste så trengs det ikke engang å lese en hel bok! All Your Zombies og By His Bootstraps av den legendariske science fiction-forfatteren Robert Heinlein leverer absolutt alt man vil ha i en tidsreisefortelling.

Noe av det beste med tidsreisefortellinger er jo når de begynner å leke med paradokser og «høna eller egget»-problematikken. Det er et eventyr med mysterier, merkelige hendelser og pussige karakterer, men jo lengre du kommer ut i historien, jo mer oppdager du at ting henger sammen på mer enn én måte.

Intrikate plott, og tråder som går inn og ut av hverandre. Det er herlig.

Disse to novellene er gruppert sammen fordi de er av samme ulla. Historiene er forskjellig, men Heinlein utforsker mange av de samme ideene, og bruker tidsreisekonseptet og paradoksene på lignende måter.

Det er jo gøy når det viser seg at du er både din egen far og mor.

All Your Zombies har også blitt adaptert til en ganske underholdende film kalt Predestination med Ethan Hawk.

By Photo by Dd-b, taken at the 1976 World Science Fiction Convention in Kansas City MO USA, at which Heinlein was the guest of honor. - Photo by Dd-b, taken at the 1976 World Science Fiction Convention in Kansas City MO USA, at which Heinlein was the guest of honor., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=69478
Robert Heinlein avbildet i 1976 på World Science Fiction Convention i Kansas City, USA,  hvor han var æresgjest. Foto: Dd-B (CC BY-SA 3.0) 

NÅR TIDSREISEN MÅ OVERVÅKES

Hvis (når??) tidsreise blir en realitet, vil det jo av nødvendighet bli overvåket eller kontrollert på en eller annen måte. Enten det er et statlig organ, eller det blir satt ut til Vy. Det er jo forståelig. Alle som vil kan jo ikke reise tilbake i tid og drepe Hitler. Det er også nok av eksempler i popkulturen på etater og avdelinger som prøver å styre tidsreisene.

Foto: Doubleday
Foto: Doubleday

 

The End of Eternity (Isaac Asimov, 1955) BOK

Isaac Asimov er en kjempe innenfor science fiction. Derfor er det ingen overraskelse at han skrev en av de aller beste tidsreisebøkene som finnes der ute. Kanskje en av de beste science-fiction bøkene generelt.

Andrew Harlan jobber i en organisasjon som opererer utenfor Tiden for å oppnå best mulig resultat for menneskeheten, og samtidig sørge for sin egen eksistens. I løpet av et oppdrag blir han forelsket i en jente. Når han da oppdager at en endring i tiden de skal gjøre vil i effekt slette henne fra tidslinjen, gjemmer han henne i et område som eksisterer utenfor Tiden. Noe som setter i gang en haug med hendelser, som det ofte gjør når kjærlighet er innblandet.

Dette er klassisk science fiction og en typisk historie om en arbeider som jobber i en altomfattende organisasjon og begynner å mistenke at alt kanskje ikke er så perfekt som de blir fortalt. I samme gate som Fahrenheit 451 og 1984. Når det i tillegg lekes med tidsreiser, paradokser og kreativ bruk av tiden, blir det noe aldeles spesielt.

Det som kanskje gjør denne boken helt spesiell, til tross for alle ideene og at den er skrevet av en vitenskapsmann, er hvor kort og lettlest den er. Den er stram, spennende og forståelig selv om den ikke fordummer innholdet. Utrolig bra skrevet, og den sitter som et skudd.

 

Sex Criminals (Matt Fraction, 2013) TEGNESERIE

Dette er kanskje en litt sær greie, og det kan vel diskuteres om det teller som tidsreise eller ikke, men bare tro meg – dette er moro!

Suzie og Jon kan fryse tiden når de får orgasme. Og det bruker de naturligvis til å rane banker, fordi de begge to er i litt pengenød. Når de begynner å misbruke kraften litt for mye, kommer det en hemmelig organisasjon med folk som kan fryse tiden når de har sex og prøver å stoppe dem. Det er en kraft organisasjonen helst vil holde skjult for omverden, og de stopper de som tiltrekker seg for mye oppmerksomhet ved å bruke den. Å rane banker ble litt for mye.

Kan det bli bedre?

En tegneserie som er leken, morsom og underholdende.

Foto: Image Comics
Foto: Image Comics

Timecop (Peter Hyams, 1994) FILM

Det er vel ingen tvil om at det bare er én mann som kan ta ansvaret for å passe på at folk ikke misbruker tidsreiser, og det er Jean-Claude Van Damme!

Dette er ekstremt 90-tallet, og Van Damme går i spagaten som bare han kan. Det er kanskje ikke for alle, men 90-talls-action med litt god gammeldags tidsproblematikk er godt for sjelen.

Plottet er nesten ikke relevant, så det bruker jeg ikke tid på, men dette er en av Van Dammes beste filmer, og den herlige science fiction-estetikken som bare kan komme fra 90-tallet gjør filmen verdt det.

Cheesy, spagat og konspirasjoner er nøkkelord.

Foto: Largo Entertainment
Foto: Largo Entertainment

 

NÅR MAN BARE ENDRE NOE

Tidsreiser har en lang historie med å bli brukt fordi man vil endre noe, stoppe noe, eller rett og slett så litt kaos i tidslinjen. Enten det er personlig eller den klassiske drepe-Hitler-problematikken. Det kan brukes til så mye.

Det går sjeldent bra da.

 

Jeg drepte Hitler (JASON, 2007) TEGNESERIE

Når vi først er inne på det å drepe Hitler, lagde den norske tegneserieskaperen Jason denne herlige lille saken hvor en snikmorder reiser tilbake i tid for å drepe Hitler, men Hitler overmanner ham og drar tilbake til tiden mannen kom fra, mens snikmorderen blir igjen i Tyskland og eldes mens han venter på å komme tilbake til sin egen tid.

Når det er sagt, er det mye mer som foregår i denne boka enn bare at noen skal drepe Hitler. Det er romantikk, det er forviklinger, det er livet. Måten Jason tegner og forteller historier er enestående.  Det er morsomt, og det er lettlest.

Det kan gå veldig galt når man prøver å fikse fortiden, og Jason har lagd en humoristisk og melankolsk fortelling om hvordan det kan gå.

Foto: Schibsted forlagene (faksimile tatt av dagbladet.no)
Foto: Schibsted forlagene (faksimile tatt av dagbladet.no)

Patience (Daniel Clowes, 2016) TEGNESERIE

Mange år etter at den gravide kona hans blir drept, finner en mann en tidsmaskin og legger ut på en reise for å prøve å stoppe at det skjer.

Daniel Clowes, som også lagde tegneserien som filmen Ghost World er basert på, har lagd en lettere bisarr science fiction-kjærlighetshistorie med et fokus på tidsreise.

Dette er en utrolig fargerik og surrealistisk tegneserie. Den hopper mellom det surrealistiske og det jordnære. Den klarer å skape en veldig spesifikk atmosfære, som eksploderer ut av bildene ved hjelp av fargene og hvordan han leker med bildene.

Dette er en bok om sorg, om anger og kjærlighet. Vi følger Jack og hans ferd gjennom tiden. Det er ingen lett reise han begir seg ut på, og det er ikke så lett som han trodde det skulle bli.

Det er både romantisk og trist. Den er aldeles nydelig tegnet, og har en slutt som treffer deg i hjerterota. Det går bra, men samtidig ikke. Å endre noe er aldri lett når det kommer til kausalitet og tid.

Det i hvert fall herlig.

Foto: Fantagraphics
Foto: Fantagraphics

Twelve Monkeys (2015) TV-SERIE

Okei, dette er kanskje blasfemi, men jeg vil slå et slag for tv-serien Twelve Monkeys, som er basert på filmen med samme navn. Her prøver en gruppe folk i fremtiden å hindre et virusutbrudd i fortiden, og dermed fjerne alt det kjipe som skjedde på bakgrunn av det.

Selv om det begynner som en kopi av filmen, utvikler det seg etter hvert til å bli noe helt eget. Den utvikler en mytologi som den har det utrolig gøy med. Og den serverer så mye forskjellig tidsreise-sjangertrekk og utforsker i hvilken grad det er mulig å endre fortiden.

Plottet er i utgangspunktet likt som i filmen. James Cole, en fange, blir funnet og sendt tilbake til fortiden for å finne ut hvem som slapp løs smitten som utryddet mesteparten av menneskeheten.

Og det er bare begynnelsen.

Det er noen blå superbarn, et individ som lever på utsiden av tiden, karakterer som viser seg å være de samme som de har sloss mot på grunn av litt tidsreisetull. Det er mye, men de får det til å bli overraskende sammenhengende.

Foto: Atlas Entertainment
Foto: Atlas Entertainment

 

MEN HVA MED LITT MORO?

Det er lov å ha det moro når man ser på filmer også!

 

Dinosaurene er tilbake (1993) FILM

Er det bare jeg som husker denne filmen?

Dinosaurer som blir gjort snille med en magisk pille og forflyttet til nåtiden av en vitenskapsmann og så må de komme seg til naturhistorisk museum, med en liten gutt som prøver å rømme til et sirkus og en jente med foreldre som bare jobber og aldri har tid til henne på slep?

Er dette en bra film? For å være ærlig så aner jeg ikke. Mest sannsynlig ikke.

Nostalgien min for denne filmen er sterk og jeg vil egentlig bare nevne den. Istedenfor å reise tilbake i tid til dinosaurene, henter vi de hit. Er ikke det mye bedre?

Det er ikke så mye tidsreiseproblematikk her. De blir forflyttet til nåtiden, og der blir de. Men nostalgi er jo den ene sanne tidsreisen vi alle kan ta del i, så ser man det på den måten, er dette absolutt innafor. Spesielt for meg.

Og dinosaurene synger, så mer trenger man ikke for å legge den til på en liste over tidsreisefilmer. (heh.)

Foto: Universal Pictures
Foto: Universal Pictures

BONUSTIPS

Filmer:

 • Back to the future
 • 12 Monkeys
 • Terminator
 • Donnie Darko
 • The Girl Who Lept Through Time
 • Predestination
 • Looper

 

Bøker:

 • Shining Girls
 • 11/22/63
 • Slaughterhouse 5
 • The Accidental Time Machine
 • The Man Who Folded Himself

 

Serier:

 • Outlander
 • Life on Mars
 • Dark
 • Doctor Who
 • Legends of Tomorrow
 • Steins/Gate

Bill & Ted’s Excellent Adventure (Stephen Herek, 1989) FILM

Noen ganger trenger du assistanse for å bestå en historieprøve. Heldigvis får Bill og Ted tilgang til en telefonboks som kan reise i tid slik at de kan lære fra kjernen. Kaos oppstår, og komediegull blir født.

De er nemlig ment til å fremføre en sang som skal forene menneskeheten, men for å komme seg dit må de først og fremst bestå denne historieprøven. Derfor kommer de fra fremtiden for å hjelpe.

Til å være en tøysete komedie er det en veldig smart tidsreisefilm som vet nøyaktig hvordan en god tidsreisefilm er. Den leker med sentrale spørsmål om effekt og årsak, og hvordan det hele i det hele tatt vil fungere. Og den gjør det med glimt i øyet. Den er også overraskende emosjonell, og har en dybde som er grunnen til at den fortsatt blir snakket om i dag.

Den tredje filmen i denne serien kom ut i år.

Foto: Interscope Communications / Nelson Entertainment
Foto: Interscope Communications / Nelson Entertainment

Les mer om