Følg Magasinet Pegasus

Foto: Orkana Forlag

Store spørsmål i fabelprosaisk drakt

Anmeldelse av: «… som duften av en drøm …»

«… som duften av en drøm …»  

Forfatter: Bjarne Benjaminsen

Utgitt: 2020 av Orkana Forlag

Sjanger: Fabelprosa

Antall sider: 134

Foto: Orkana Forlag
Foto: Orkana Forlag

I «… som duften av en drøm …» presenteres samfunnsaktuelle problemstillinger og spørsmål i et fengslende univers.

I sin første bokutgivelse tar Bjarne Benjaminsen leseren med inn i en noe marerittaktig verdensfremtid gjennom en rekke noveller.

En verden som kartlegges digitalt for et komplett VR-arkiv før den videre utbygges, en verden som kan bringe sine beboere til ekstase gjennom sensorteknologi og en verden der menneskets tilhørighet, både til hverandre og til naturen, glir mellom karakterenes fingre som en nesten glemt drøm.

Befinner vi oss i en postapokalyptisk verden? Eller er dette bare det naturlige resultatet av et samfunn som gradvis beveger seg lengre og lengre fra naturen og nærmere teknologisk symbiose?

Symbolikken er tung og kommentaren til vår egen utvikling tydelig i denne fabelprosaiske fremstillingen.

Novellene, som boken selv titulerer som «kybernetiske fabler», byr på smakebiter av karakterenes liv. Gjennom dem kan leseren selv pusle sammen hvordan dette universet henger sammen.

Det er imponerende hvor sammensatte karakterer Benjaminsen har skapt på så få sider. Gode grep blir tatt, og denne leseren satt ofte igjen med et ønske om å lese mer og at novellene var et par sider lengre. Det var jo så mange spørsmål igjen å besvare!

Som leser blir man nøysomt invitert med på meddiktningen av novellene og bygger selv broer mellom dem. Som er en medrivende leseropplevelse.

Undertegnede har i ettertid samtalt med flere bekjente om boken og kan egensiteres på at «denne boken har gitt meg lysten på å lese flere noveller».

Novelleformatet treffer nok mange ved at formatet nok reduserer dørstokkmila for å kaste seg over en bok. Her står leseren fritt til å velge egen lesemengde, samtidig som man får en fullverdig opplevelse.

Samlingen bør oppleves selv, derfor fortelles det ikke mer inngående om hver novelle her – mysteriene må bevares.

 «… som duften av en drøm …» er et forfriskende bidrag i norsk fabelprosa for unge voksne og voksne, og anbefales på det sterkeste.