Følg Magasinet Pegasus

Nervepirrende kaos!

En nervepirrende serie om menneskelig natur hvor Todd og Viola er på flukt fra sine egne tanker.

Chaos Walking er en trilogi som finner sted i en dystopisk verden, på en planet som konstant sender ut informasjon ved å gjøre alle menns tanker synlige. Den første boken, The Knife of Never Letting Go, ble gitt ut i 2008. Gjennom de tre bøkene følger man Todd og Viola gjennom deres ferd mot en fredelig verden. I løpet av mer enn tusen sider lærer de seg hvordan de kan takle informasjonen de konstant får slengt mot seg.

 

Forfatteren, Patrick Ness, har nemlig funnet opp en verden hvor alle menn, men ikke kvinner, sine tanker er offentlige i den form at de kan høres som en stemme som aldri er stille. Og ikke bare det, i denne verdenen kan også dyr snakke. Todd og Viola er altså på flukt i en verden hvor ingenting er skjult, og de må stadig finne nye måter å overkomme de som bruker planetens informasjon som våpen, og måter å forbli ved sine fulle fem mens verden rundt dem truer med å forfalle.

 

Passer for deg som…

Liker å bli transportert til en annen verden, for deg som liker bøker om en fremtid som ikke er så altfor usannsynlig.

Hvis du er den type leser som liker å bli satt inn i historien og å glemme alt rundt deg, er denne serien perfekt. Patrick Ness har skapt en så kompleks verden at leseren føler seg som del av den. Hele konseptet med en uendelig strøm av informasjon gjør flukten til hovedpersonen enda mer spennende fordi forfølgerne til enhver tid kan høre tankene hans. Todd er en såpass komplisert, men i bunn og grunn god person, at man fort utvikler sympati for ham, og man føler alt han føler, og man blir satt inn i måten han tenker på takket være planetens informasjon.

 

Hva gjør serien til en “must read”?

Chaos Walking får leseren til å tenke over hva det betyr å være god eller ond, og viser hva makt kan gjøre med mennesker. Etter at jeg ble ferdig med serien for første gang, måtte jeg tenke litt over hva menneskehetens tilstedeværelse har å si for planeten vår. Hendelsene i boka finner sted på “New World”, en planet menneskene måtte flytte til etter at “Old World”, som muligens er vår verden, ble ødelagt av forurensing og krig. Selv etter dette fortsetter folkene i boka å skape konflikter og å ikke respektere planeten og dens ressurser. Patrick Ness har skapt en kompleks verden med en lang historie, og trilogien utforsker hvordan menneskene behandler den. Historien er fullpakket med spenning, romanse, plot twists, og cliffhangers, og etter første lesning er det vanskelig å ikke lese serien om igjen.

 

Patrick Ness, forfatter.
Patrick Ness, forfatter.


Forfatteren: Patrick Ness

Født: 17. oktober 1971

Nasjonalitet: født og bosatt i USA

Fun fact: “I hate onions. Intensely.”


Om serien

Seriens tittel: Chaos Walking

Bøkenes rekkefølge: The Knife of Never Letting Go, The Ask and the Answer, Monsters of Men

Forfatter: Patrick Ness

Forlag: Walker Books

Aldersgruppe: Ungdom

Sjanger: Science-fiction/Young adult

Terningkast: 4,5/5 (Goodreads) 6/6 (denne anmelderen)

Les mer om