Følg Magasinet Pegasus

Foto: Fairview Entertainment, Disney+

Is this the way, Mando?

Det siste året er det få ting jeg har fordypet meg mer i enn The Mandalorian. En helt ny del av en verden vi alle har kjent i flere tiår. Men hva venter nå for den ordknappe krigeren i beskar-rustningen? Noen teorier om hva som kanskje venter i sesong 3 skal jeg love.

OBS: Røpevarsel for de to første sesongene av The Mandalorian

 

For lenge siden på en korpsleir langt, langt borte. Det var der nerdiverset åpnet seg skikkelig for meg.

Fordelen ved å la seg selv sluke av nerdiverset er at det er nøyaktig som universet: Det slutter ikke å utvide seg.

Alle nerder husker sitt første møte med det første de falt for.

Akkurat i mai måned er det kanskje verdt for alle som brenner for denne verdenen å se litt tilbake i tid. Disse ordene skriver jeg på Star Wars-dagen, 4. mai. Kun ti dager før George Lucas fyller 77 år.

Hvor og når møtte du den fjerne galaksen for første gang?

Foto: Fairview Entertainment, Disney+
Foto: Fairview Entertainment, Disney+

Mitt første møte med Star Wars skjedde i ei campinghytte på Bornholm i Danmark. Et par år etter at The Phantom Menace hadde gått på kino, var den å finne på den lille kasse-TV-en i campinghytta. Siden den gang har Star Wars, Ringenes Herre, gaming, Dungeons & Dragons og alt annet som er gøy preget livet mitt.

To tiår har gått siden kasse-TV-en på Bornholm. Min egen Star Wars-interesse er sterkere enn noen gang tidligere. Nå har jeg begynt å grave ned i universet og alt som finnes bak filmene. Ene og alene på grunn av én karakter.

En karakter man knapt har sett ansiktet til. Ironisk nok.

The Mandalorian har hatt den effekten på ganske mange. Tror jeg.

Stjernepreget juletid, i år igjen

Noe av det beste ved å fordype seg i en fantasiverden er å glede seg til neste gang du får utforske den – neste gang du får oppleve nye øyeblikk i en fjern galakse.

Det er dessverre en liten stund å vente til vi får bli bedre kjent med Din Djarin. Alle de seks første Star Wars-filmene ble sluppet i mai måned, men med Disney ved roret virker det som om fokus har blitt flyttet til desember.

Episode VII, VIII og IX ble alle sluppet i desember, mens sesong 1 og 2 av The Mandalorian har hatt sine siste episoder midt i julestria de siste årene. Slik blir det også med sesong 3.

Før nyttår 2021 fikk vi se fullbyrdelsen av det som har vært drivkraften i TV-seriens 16 første episoder. Din Djarin sitt oppdrag endret seg noe, men at Grogu (populært kalt Baby Yoda) skulle et eller annet sted eller til en eller annen person virket nesten uunngåelig.

Men tenk at Grogu skulle ende opp hos akkurat ham da. En ensom X-wing. En kappekledd skikkelse, med én hanskedekket hånd. En grønn lyssabel.

Luke Skywalker fikk sitt full force øyeblikk, akkurat som faren hans gjorde i siste scene av Rogue One. Så stakk Luke av med den lille grønne krabaten som vi alle forelsket oss i allerede i første episode. Kanskje ser vi hverken skyvandreren eller Grogu igjen i The Mandalorian.

Igjen står en eks-fosterfar i en rustning av beskar som dekker et sikkert tungt hjerte.

Hvor går veien videre for The Mandalorian nå?

Foto: Fairview Entertainment, Disney+
Foto: Fairview Entertainment, Disney+

En fanpreget vei

Mer fanservice får vi sikkert. Allerede har vi fått mer Boba Fett enn mange turte å drømme om. Ahsoka Tano har herjet seg gjennom én rå episode. Begge to får egne miniserier dedikert til sitt navn. Så de vil vel neppe prege The Mandalorian i stor grad fremover.

Noe av det mest fornøyelige med The Mandalorian har vært måten serieskaper Jon Favreau elegant har sydd sammen det nye inn med nok av det gamle til at også selv de mest garvede og konservative av Star Wars-fans ikke klarer å unngå å like TV-serien.

Så får vi ikke mer Boba, Ahsoka eller Luke igjen, hvem får vi da?

En realistisk vei

Mer Mandalore er vel kanskje det mest sannsynlige steget for serien. For jaggu har ikke vår venn Din Djarin havnet i en Aragorn-aktig posisjon. Et sverd han ikke vil ha og dermed også makt over et folk han egentlig aldri har villet ha makt over.

Idet han beseiret Moff Gideon, kapret Mando selveste Darksaber. Den karakteristiske sorte lyssabelen gir innehaveren makt over hjemplaneten Mandalore. Sabelen som Bo-Katan jaktet på lenge glapp til slutt. Hva gjør hun nå? Hva skjer egentlig på Mandalore? Hva er igjen nå av folket som en gang kalte seg Mandalorians? Her er det i hvert fall mange tråder å nøste opp i. Det høres ut som en ganske realistisk arbeidsoppgave for sesong 3.

Foto: Fairview Entertainment, Disney+
Foto: Fairview Entertainment, Disney+

En krigersk vei

Mer dataspill-aktig historiefortelling får vi nok også. Håper jeg. Finn sjeldent metall, oppgrader rustningen din, frakt denne ungen dit, drep dette monsteret for å få hjelp. Det er jo som snytt fra ethvert dataspill.

Ukens skurk, eller ukens monster, er en godt etablert fortellerteknikk der man gjennom en TV-serie møter på skurker, monstre eller andre type antagonister som kun er med i én episode. Det konseptet funker perfekt i et univers der bakteppet er en hel galakse. Det finnes milliarder av planeter i vår egen galakse Melkeveien. Vi kan nok si det samme om galaksen der vår venn Din Djarin holder til.

Milliarder av planeter med milliarder av spesielle skurker og vanvittige monstre som må nedkjempes av en eller annen grunn. Vi kommer til å få se Mando slåss i sesong 3. Det er vel det eneste her som er helt sikkert. Noe må han jo fylle tiden sin med når han ikke lenger har forsørgeransvaret for en 50 år gammel grønn baby.

Hvilken vei blir det for The Mandalorian? Det får vi vel ikke vite sikkert før første episode. Når vi hører den nydelige røsten til Pedro Pascal ytre de bevingede ordene: «This is way.»

Jeg kommer i hvert fall til å følge etter uansett hvilken vei Mando vil vise oss videre, like fanget av kraften i dag som jeg var for 20 år siden foran kasse-TV-en på Bornholm.

Videre inn i en galakse langt, langt borte.