Følg Magasinet Pegasus

Star Wars Episode IV i følge en som aldri har sett Star Wars

Selv om jeg aldri har sett en Star Wars-film før, har jeg takket være internett, popkulturreferanser og venner som elsker Star Wars en ganske god oversikt over hva som skjer i den første filmen (tror jeg). Dette er min synopsis av Star Wars Episode IV: A New Hope.

FADE IN

Filmen starter med det svarte, skumle verdensrommet i bakgrunnen, og en stor, gul rulletekst i forgrunnen. 

«A place far, far away…»

FADE OUT

 

INT. ROMFARTØY I VERDENSROMMET – DAG

Inne på et romfartøy er det krise. Hvite soldater, bedre kjent som Stormtroopers (som av og til står utafor Oslo Sentralstasjon for å danse), sprinter i gangene og skyter med laser på mannskapet. Det er krig.

I et lite øyeblikket ser det ut til at mannskapet har overtaket, men de hvite soldatene er overalt. Det er altfor mange av dem. Mannskapet har ikke sjans. De dør som fluer.

Den eneste som står igjen er Prinsesse Leia – filmens eneste kvinnelige karakter. Hun prøver med heltemot å flykte, men det er nytteløst. Hæren tårner over henne og tar henne til fange. 

En høy, menneskelignende gullrobot med store øyne og stive bevegelser er vettskremt. Jeg husker ikke hva han heter. Han gjemmer seg sammen med sin runde bestevenn, R2D2, og blir vitne til kidnappingen. 

«Vi må gjøre noe,» sier Gullroboten.

Jeg tror ikke R2D2 kan prate, men han er enig.

 

EXT. ØRKENPLANET – DAG

Sammen flykter de til en ørkenplanet og spør lokalbefolkningen om det er noen som kan hjelpe dem med å redde prinsessen, men alle ser ut til å være fiendtlige mot roboter her.

Alle, bortsett fra én.

En ung mann, ikledd hvit skjortel, er villig til å hjelpe. Luke Skywalker, heter han, og han kjenner kanskje Prinsesse Leia fra før…?

Han inviterer Gullroboten og R2D2 hjem til seg sånn at de kan hvile. Begge robotene er hysteriske etter reisen. Det har tæret på å være vitne til en slik traumatisk krig, selv for to robothjerter.

 

INT. HJEMME HOS LUKE – DAG

Hjemme hos Luke får de møte læreren og forbildet hans – en rynkete mann med hette. Navnet hans er noe lignende Sensei. Dette er mannen som har oppdratt Luke som om han var hans egen sønn, for Luke veit nemlig ikke hvem den egentlige faren hans er. Dette er ikke noe de pleier å prate om, men for Luke kjennes det ut som en gnagende byrde. 

Sensei er ikke særlig snakkesalig, men han har mye visdom og snakker i gåter, og når han får høre at Prinsesse Leia har blitt tatt i fange, kan han ikke si noe annet enn at han vil hjelpe dem. Det er det minste han kan gjøre. Dessuten hater han Stormtroopers.

Alt dette er overveldende for Luke, og han går derfor inn i skogen (selv om det er en ørkenplanet?) for å roe nervene og samle tankene. 

 

EXT. SKOG – DAG

Blant trærne og buskene får han plutselig øye på en liten, grønn eller grå skapning med store øyne og enda større ører. Skapningen ber ham om å komme nærmere.

Yoda, heter han, og han ser at Luke er bekymret. De prater om situasjonen, livet, hvem Luke sin far kan være, hvordan de skal redde Leia og hvordan ting var bedre før Stormtroopers invaderte verdensrommet. 

Det er deilig for Luke å få utløp for frustrasjonen sin, men nå er han nødt til å gå tilbake til de andre. Han sier takk til Yoda og lover å komme på besøk igjen snart.

 

EXT. HAGEN TIL LUKE – DAG

Sensei trener opp Luke, Gullroboten og R2D2, og lærer dem å slåss med lyssverd. 

Treningsmontasje.

Det er ikke veldig vanskelig å bruke lyssverd, men det krever finesse og konsentrasjon, noe hverken Gullroboten eller R2D2 har. Jeg tror ikke engang R2D2 har armer, så han må egentlig bare stå til siden og se på.

Derfor kommer Sensei frem til en konklusjon – de trenger én mann til, og han veit akkurat hvem.

Det er ikke hvem som helst de skal oppsøke nå. Dette er snakk om en ekte romeventyrer, en som har sett det meste og ikke er redd for noen ting. Dette er en mann med mange fiender, akkurat sånn han liker det. Jeg lurer på om han er litt den samme som Chris Pratt sin karakter i Guardians of the Galaxy?

Navnet hans er uansett Harrison Ford (husker ikke hva han egentlig heter), og hans kjennemerke er spydige, men sjarmerende, bemerkninger og den svarte vesten han alltid har på seg. Sensei og Harrison kjenner hverandre fra langt tilbake. Kanskje var Harrison lærlingen til Sensei før Luke?

Men selv om Harrison er en beryktet, fryktet og talentfull mann, mangler han det ene som skiller ham fra Luke – empati. 

 

INT. I EN BRUN PUB? – KVELD

Nyheten om Prinsesse Leia vekker ingen følelsesmessige reaksjoner hos Harrison, men han veit forskjellen på rett og galt, og i dette tilfellet er det veldig galt. Verdensrommet kan ikke miste prinsessen sin nå, og i hvert fall ikke til en hær med onde Stormtroopers. 

Gullroboten syns Harrison er kjekk. Det plager Harrison.

Men han blir likevel med, så lenge han får ta med seg den hårete vennen sin som lager rrrr-lyder og har et navn som begynner på G eller B? Alle blir sjarmerte av G/B og syns det er greit at han blir med på reisen. Han har jo tross alt et gigantisk patronbelte.

På ett eller annet tidspunkt snakker de også med en massiv, slimete Pokémon-lignende skapning som nærmest smelter inn i gulvet. Han er omtrent like vis som Sensei og gir dem mange gode råd, for eksempel at de må huske å være ekstremt forsiktige, for disse fiendene er mektigere enn man kanskje tror.

Harrison ler. 

«Forsiktige? Veit du ikke hvem jeg er?»

 

INT. FIENDENS ROMSKIP – DAG

Nå er det på tide å redde Prinsesse Leia. Mens robotene har jobbet med å samle et redningsteam, har Leia måttet tåle tortur og seksuell trakassering på skipet hun er fanget på. De får henne også til å ha på seg en gullbikini.

Men uansett hva de utsetter henne for, er hun tøff nok til holde ut og ikke fortelle kidnapperne det de vil vite (jeg veit ikke hva). De kan true henne så mye de vil, men hun holder munn. Jo mer frustrerte kidnapperne blir, jo mer koser hun seg. Ynkelige idioter! Haha!

Dessuten har hun et håp om at noen kommer til å redde henne. Hun skulle gjerne gjort det selv, men det er én mot røkla, og hun har ingen våpen gjemt i kanelbollehåret sitt sånn som hun pleier. 

 

INT. ET LITE ROMFARTØY – DAG

Redningsteamet prøver å legge en plan. Luke og Sensei vil være lure. Kjøre stealth mode så langt det lar seg gjøre. De kan ikke risikere å gjøre noe farlig og forhastet. 

Harrison, derimot, mener de burde brase inn og peise på. Skyte alle som skytes kan. Prøve å lage så mye oppstyr som mulig slik at robotene kan snike prinsessen ubemerket ut. Lyssverd er for pyser!

De bestemmer seg for et kompromiss.

 

INT. FIENDENS ROMSKIP – DAG

Sensei, Luke og robotene går ombord først og får oversikt over hvor det står vakter. De slår dem ut én etter én helt til de finner rommet Prinsesse Leia er holdt fanget i. 

Deretter er det Harrison og G/B sin tur. Sammen spurter de gjennom skipet og finner Sensei, Luke og robotene, og så sparker de inn døra og tar alle på senga.

En kaotisk slåsskamp følger.

Harrison ser nesten manisk ut mens han meier ned Stormtroopers som om de er keramikkvaser på et museum. Sensei svinger sverdet med stor ro. Gullroboten og R2D2 har ikke tatt med seg våpen, så de blir redde og må gjemme seg bak en maskin. G/B har lasergevær og lager rrrr-lyder mens han blaffer ned Stormtroopers.

Luke vil være helten og løper derfor rett til Prinsesse Leia. De omfavner hverandre. Romantisk øyeblikk. Sammen løper de mot utgangen, men så hører de en lyd som stopper dem.

Darth Vader.

Alle i rommet faller til ro. Det er noe med Darth sitt nærvær som lammer dem. Han tar rolige skritt mot Luke. Kappen hans flagrer. Det eneste vi hører er pustelydene fra den svarte maska han har på seg.

Harrison tar sats og prøver å slå ham ned, men Darth svinger lyssverdet sitt i én elegant bevegelse sånn at Harrison fyker inn i veggen. Sensei prøver også. Han løper mot Darth og slipper ut en krigshyl, men Darth er for rask. Ett slag – så ligger Sensei på gulvet.

Luke skjelver. Han har aldri sett selveste Darth Vader på nær avstand før. Han er skumlere enn han trodde. Dessuten blir han urolig av hvor nonchalant han beveger seg mot ham.

Deretter, i et nervepirrende øyeblikk, tar Darth av seg maska og stirrer Luke rett inn i øynene. Ordene som kommer ut av munnen hans er de siste Luke ville høre:

«Luke, I am your father.»

Det blir for mye. Ingen i rommet tør å si noe. Stillheten er ikke til å holde ut.

Plutselig faller Darth Vader dramatisk ned på bakken. Bak ham står Harrison med et lyssverd i hendene. Han gliser.

«Denne tingen er ikke så verst likevel,» sier han.

Deretter løper de til det lille skipet sitt igjen og flyr av sted.

 

INT. ET LITE ROMFARTØY – DAG

Stormtroopers prøver å skyte dem ned, men Harrison er kjempeflink til å fly, og han dodger alle skuddene. Sensei legger en hånd på skulderen hans, liksom for å si unnskyld for at han tvilte på ham. Harrison nikker takknemlig. Nå er de venner.

 

EXT. HJEMPLANETEN TIL PRINSESSE LEIA – DAG

Tilbake på hjemplaneten til Prinsesse Leia, holdes det en folkefest for å feire at hun har blitt reddet. Hun takker robotene, G/B, Sensei og Harrison, men mest av alt takker hun Luke.

Øynene hans glitrer når hun ser på ham. Han blir nesten mo i knærne, men holder seg fattet. Alle tankene om at Darth Vader kanskje er den ekte faren hans forsvinner.

Robotene jubler. Luke og Leia klemmer hverandre, glade for at de begge er trygge, men også for at de endelig har hverandre. 

Og om de hadde vært alene, hadde de kysset.

Men det sparer de til de neste filmene.

 

FADE OUT

 

Sinte henvendelser kan rettes til lisa@n4f.no


(Nå kom jeg på hva han hårete heter! Chewbacca!)