Følg Magasinet Pegasus

Foto: Netflix

Forhekset av The Witcher

20. desember 2019 premierte den etterlengtede serien The Witcher på Netflix og mottakelsen fra lunke kritikere og fornøyde fans har vært som olje og vann.

DELTE MENINGER

Å gjenskape et univers som både er forankret i bøkene og i de verdenskjente spillene er ingen enkel oppgave for skaperne av Netflix-serien, The Witcher. De skal tilfredsstille både kritikere, fansen av bøkene og spillene men også introdusere serien til nye seere. Likevel, The Witcher er den mest sette serien i Netflixs historie i åpningsmåned med hele 76 millioner visninger per husholdning.

Den lunkne mottakelsen av serien hos kritikerne baserer seg stort sett på at manus er dårlig, dialogen er for enkel og at Henry Cavill har redusert Geralt til en gryntende protagonist. Dette kombinert med en rotete tidslinje, stadige hopp mellom tre ulike historier og en Legolas lignende Geralt, irriterer kritikerne.

Et poeng som går igjen hos både internasjonale og norske anmeldere er sammenligningen med Game of Thrones og spørsmålet om hvem serien egentlig er laget for? Tilhengerne av bøkene eller tilhengerne av spillene? Tidligere, har skaperne av filmen med Lauren Hissrich i spissen påpekt at de stort sett baserer seg på bøkene, men prøver å fange inn tilhengerne av spillene. Kritikerne på sin side påpeker at serien ikke klarer å bestemme seg for hvem de snakker til.

Anya Chalotra som den mektige Yennefer. Foto: Netflix
Anya Chalotra som den mektige Yennefer. Foto: Netflix

HAN ER GERALT

Men hva mener så fansen? Tar man en kjapp titt på IMDB eller Reddit er det heller en mer entusiastisk mottakelse. I IMDB-ratingen ligger serien på det øvrige skiftet av skalaen hos fansen. Til forskjell fra kritikerne er Henry Cavills tolkning av Geralt av Rivia det som har blitt best omtalt. Flere steder nevnes det at Cavill er Geralt og at han har klart å fange essensen av den elskede karakteren helt ned til toneleiet.

Det er ingen hemmelighet at Cavill er fan av bøkene og spillene selv, og har gått hardt til verks for å sørge for at Geralt blir en minneverdig protagonist også i tv-serien. Både fans og noen kritikere poengterer at Cavill har hentet inspirasjon fra Doug Cockle som har stemmen til den engelske versjonen av Geralt i CD Project Red spillene. Selv blant de mest kritiske tilhengerne nevnes Cavills prestasjon som Geralt som enestående og for å vise den “ekte” Geralt.

Kritikk mot manus er noe som går igjen hos enkelte tilhengere, men det som nevnes oftere er faktisk valget av skuespillerne til de ulike rollene i serien. Triss (spilt av britiske Anna Shaffer) er en som ofte nevnes, ikke på grunn av prestasjon, men utseende da Triss i spillene har rødt hår og er av europeisk utseende. I tillegg mener noen at karakterene i spillene og bøkene, er omtalt som vakre, mens skuespillerne ikke nødvendigvis reflekterer den visjonen.

Lauren Hissrich uttalte til Business Insider at mye av grunnen til at kritikerne har vært så negative er at de forventet noe helt annet, fansen av både spillene og bøkene visste hva de gikk til, og har dermed fått sine forventninger oppfylt.

The Witcher byr på mange flotte kampscener i første sesong, her illustrert med Geralt og Renfri (spilt av Emma Appleton). Foto: Netflix
The Witcher byr på mange flotte kampscener i første sesong, her illustrert med Geralt og Renfri (spilt av Emma Appleton). Foto: Netflix

TOSS A COIN TO YOUR WITCHER 

Geralt er kanskje ikke den største tilhengeren av Jaskier og hans sang “Toss a Coin to your witcher”, men det er definitivt internett og fansen. Komponistene Sonya Belousova og Giona Ostinelli (The Romanoffs) har skapt en landeplage som til nå har flere millioner avspillinger og hundrevis av remixer på YouTube. Overraskende nok slapp ikke Netflix noe offisielt soundtrack til serien, det eneste som ble lansert er overnevnte sang på soundcloud av komponistene selv. Forrige uke kom derimot nyheten om at Netflix lanserte soundtracket 24. januar, som inneholder både Jaskiers sang og tre timer med musikk fra første sesong av serien.

Musikken i spillene har hentet inspirasjon fra slaviske folkesanger og folklore, noe skaperne av serien har forsøkt for å videreføre. Musikerne bak soundtracket har valgt å inkludere musikkinstrumenter som var vanlige i middelalderens Europa som dreielire (et strykeinstrument) og xun (kinesisk keramikk fløyte), samtidig som de har gitt det en moderne vri.

Sangene og musikken som er produsert til serien er originale verk som ikke er fra bøkene eller spillene, men heller inspirert av dem. Selv om det er “Toss a coin to your witcher” (fremført av skuespiller Joey Batey som Jaskier – som faktisk kan spille lutt!) som har flest avspillinger på YouTube, har komponistene markert den nye fantasyserien via andre sanger som er favoritter hos fansen som; The Last Rose of Cintra og The Song of the White Wolf. Begge skrevet og fremført av Declan de Barra.

Joey Batey som den innpåslitne barden Jaskier. Batey kan faktisk spille lutt, noe han lærte seg i forbindelse med rollen som Mark Smeaton i Wolf Hall og Bring up the Bodies på West End og Broadway. Foto: Netflix
Joey Batey som den innpåslitne barden Jaskier. Batey kan faktisk spille lutt, noe han lærte seg i forbindelse med rollen som Mark Smeaton i Wolf Hall og Bring up the Bodies på West End og Broadway. Foto: Netflix

HVA KAN DU FORVENTE AV THE WITCHER? 

Først og fremst kan vi fastslå at du ikke skal forvente en ny Game of Thrones, til det er The Witcher og GOT alt for ulike. De er begge fantasy-serier med store dimensjoner og mange karakterer og ikke minst flere ulike aspekter å følge med på. Men til syvende og sist er det to helt ulike fortellinger.

The Witcher er en underholdende reise i en ny verden, med en letthjertet humor og fengende sanger, fra en nokså irriterende bard som prøver å slå gjennom ved å henge seg på en witcher. En sesong tettpakket med gode kampscener med monstre fra en fantasiverden du ikke har sett maken til, med mindre du allerede har prøvd spillene.

Sesong to forventes å starte innspillingen i februar 2020 og skal etter planen komme i 2021. Mens du venter på sesong to av The Witcher kan du trøste deg med at Netflix kommer med en anime film The Witcher: The Nightmare of the Wolf. Det sørkoreanske selskapet Studio Mir, verdenskjent for produksjonen av The Legend of Korra serien står bak, sammen med Netflix og Lauren Hissrich. Handlingen er ikke avslørt annet enn hva Netflix selv publiserte på Twitter om at historien vil ta oss med til en ny trussel mot Kontinentet.