Følg Magasinet Pegasus

Foto: Conwant Cosplay Photography

Vidunderlig Worbla!

Cosplay blir stadig mer populært og det finnes nå mange materialer dedikert til å gjøre kostymemaking enklere. Et av disse materialene er Worbla, en termoplast som formes med varme. Worbla har vært tilgjengelig i Norge i flere år, men cosplayere finner nye, unike måter å bruke det på ved hvert kostyme de bygger.

MYE VARIASJON: Det finnes flere typer Worbla. Her er det klassiske brune (Worblas finest art), Svart worbla (Black Art) som er litt mer finkornet og dermed gir en litt jevnere overflate, og gjennomsiktig Worbla (Transpa Art).
MYE VARIASJON: Det finnes flere typer Worbla. Her er det klassiske brune (Worblas finest art), Svart worbla (Black Art) som er litt mer finkornet og dermed gir en litt jevnere overflate, og gjennomsiktig Worbla (Transpa Art).

Hva er Worbla og hvordan virker det?

Worbla er termoplast, et materiale som reagerer på varme. Når det varmes opp så blir det mykt og kan formes etter eget ønske og det holdes formen når det avkjøles. Du trenger kun saks eller kniv for å skjære i materialet og alle rester kan brukes til detaljering. I tillegg så inneholder Worbla et lim som også aktiveres ved varme som gjør at materialet limes godt til seg selv når det er varmt.

verktøy

Anbefalt verktøy er en varmepistol, saks eller kniv, tusj for å markere hvor du skal skjære. I tillegg brukes trelim til å jevne ut overflater før maling. Limpistol brukes ofte hvis du vil bygge opp flere lag med mosegummi til å ha under Worblaen. Worbla kan brukes alene eller sammen med mosegummimatter eller papp, for å stive opp eller tilføre dimensjon.

 

Brystrustning Demon Hunter Diablo 3

Når du varmer opp Worbla så er det mulig å forme den over objekter, som akrylkuler. Dette er en veldig praktisk måte å lage formen til en brystrustning. Mønsteret til delene som går over er laget ved å bruke maskeringstape og tusj. På denne måten vet du nøyaktig hvor mye Worbla du trenger.

Leggrustning Demon Hunter Diablo 3

For å bygge opp litt mer dimensjon ble mønsteret til leggrustningen klippet ut av 2 mm mosegummi (også kjent som craft foam). Disse ble deretter dekket med Worbla og formet over en akrylkule (Worbla kan formes over omtrent hva som helst som tåler varme). De tre delene limes sammen ved å varme opp hver enkelt del hver for seg, og så presse de sammen.

Krone Wizard Diablo 3

Kronen er laget ved å dekke en form av mosegummi med Worbla. Striper med Worbla er lagt til som detaljer. For å lage juvelene kan du bruke baksiden av en skje som form og trekke gjennomsiktig Worbla over og dekke til innsiden med neglelakk. Den gjennomsiktige Worblaen har ikke inkludert lim, så den må festes med ekstra lim eller med striper av vanlig Worbla.

2018-03-14 17.41.51

Blande ulike typer Worbla

Alle Worblatypene kan blandes siden det er samme type lim som aktiveres. Her er det brukt rester fra flere forskjellige typer til å lage en Photon Gun (fra Symmetra Overwatch). Den røde versjonen har et eget flammehemmende lag som gjør at den oppfyller ISO standarder for bruk i teater, men den oppfører seg helt likt som den svarte. Fordelen med den gjennomsiktige eller hvite er at det er mulig å sende lys gjennom.

 

Dekke modeller med Worbla

Det er ikke bare mosegummi som kan dekkes av Worbla, du kan i utgangspunktet dekke alt som tåler varme; om det er for å lage støttestruktur, forsterke en skjør modell eller oppnå høyere detaljnivå ved å dekke over en modell laget av for eksempel leire slik som denne masken. Her er det bruke en papirmaske hvor det er bygd opp detaljer med papirleire for dimensjon. Papirleire sprekker lett, så ved å dekke med Worbla blir modellen både mer slitesterk og Worblabasen gir godt grunnlag for å å legge på flere detaljer. Denne masken er basen til Corvo fra Dishonored.

Dekke modeller med Worbla

Laserkutte Worbla

Flere og flere skaffer seg tilgang til mer avanserte maskiner og verktøy, og laserkutting har vært på radaren til cosplayere en tid nå. Det er fult mulig å laserkutte Worbla, noe som åpner en helt ny verden av muligheter for detaljering.

 

 


Følg med videre for flere tips og triks fra Erringsøstrene. Finn mer fra Erringsøstrene på chrixdesign.com og bettcanard.com.