Følg Magasinet Pegasus

Foto: Mikael Peltomaa

Slik lodder du dioder til cosplay

Hvordan kan cosplayet ditt bli enda stiligere? Ved at det lyser!

 

Hva trenger du?:

  • Helping hands (klypestativ som holder kabel eller dioder for deg)
  • Loddestasjon eller loddebolt som kan nå 350C
  • Vaskesvamp eller rensestål
  • Kabel helst i rød og sort
  • Krympestrømpe i samme størrelse som kabel og pinnene til diodene.
  • Loddetinn
  • Liten avbiter og liten tang
  • Batteipakke for 2xAA batterier
  • Batteri cap for å koble til batteipakken
  • Ønskelig mengde dioder

Bilde 29.06.2019, 13 23 16

Det du trenger å vite før du starter:

Dioder tåler bare 3v det vil si enten et knappebatteri (klokkebatteri) eller 2XAA batterier. Bruker du for eksempel et 9v batteri (røykvarslerbatteri) vil du ødelegge diodene og de vil aldri lyse igjen.

Det er fint å sjekke om diodene virker som de skal ved å legge de inntil et knappebatteri. Dioden har to pinner og den lengste av de er + som skal legges mot + på batteriet.

TIPS: For å lage lyset mer intens kan du å bruke sandpapir på pæren som vist på bildet, da lyser ikke dioden bare rett frem, men mer over hele pæren.

 

Steg 1

Start med å isolere diodene ved å trekke en krympestrømpe rundt bena på dioden. Dette vil forhindre kortslutning, en kortslutning er når metallet fra diode bena rører hverandre, da vil det ikke lyse og det er kjedelig at dette skal skje inni en drakt.

Bilde 28.06.2019, 12 51 33

Trekk krympestrømpe over diodebena og varm det med skaftet til loddebolten for krympestrømpe trekker seg sammen altså krymper ved varme. Du vil da ha plast tett rundt beina på dioden så metallet ikke berører hverandre.

Bilde 28.06.2019, 12 53 11

 

Steg 2

Mål opp kabellengde for første diode til andre diode, start med dioden som skal lengst vekk fra batteripakken.

Bilde 28.06.2019, 13 12 50

 

Steg 3

Avisolere kabel ved å bruke liten avbiter, gnag av plasten forsiktig så du ikke klipper igjennom og dra av plasten så metall trådene stikker ut:

 

Steg 4

For første diode så vri metalltrådene på kabelen sammen. Varm opp metallet med loddespissen og smelt tinnet inn i metalltrådene. Husk å alltid rense loddespissen etter bruk ellers blir det vanskeligere å smelte tinnet.

 

Steg 5

Legg også tinn på dioden ved å varme opp metallet på benet og legg tinnet inntil. Gjør klar en ny krympestrømpe for å isolere loddingen så dette metallet heller ikke vil få kontakt med hverandre og loddingen ikke ryker.

 

Steg 6

Smelt sammen tinndelene med kabel og diode. Viktig at rød kabel alltid går til den lengste pinnen altså +. Sjekk alltid at loddingen og dioden virker med et knappebatteri før du smelter/varmer fast krympestrømpen.

 

Steg 7

For resten av diodene skal to og to kabler tvinnes sammen før de blir dekket med tinn. Den ene kabelen tilhører den første dioden og den andre kabelen skal gå videre til den tredje dioden. Da skal to røde kabler tvinnes sammen og to sorte kabler tvinnes sammen for og så loddes fast i den andre dioden ved å følge samme måte som steg 4, 5 og 6. HUSK: Mål alltid kabler mellom avstand du skal ha dioden og test det mot din drakt eller prop.

 

Steg 8

Når alle ønskelige dioder er lenket sammen kan du feste kontakten til batteripakken. Der skal du tre på en krympestrømpe og deretter tvinne metalltrådene sammen, viktig at rød går mot rød og sort mot sort. Smelt tinn på de tvinnede kabeltrådene og sjekk at det fungerer før du varmer krympestrømpen.

 

Steg 9

Lyslenken din er nå klar til å monteres i drakt eller prop. Bruk gjerne limpistol for å feste den godt.