Følg Magasinet Pegasus

Foto: Elisabeth Erring

SFX-sminke: Kjøttsår med flat-mold

Det å kunne lage flat-mold vil hjelpe utrolig mye med alt fra å lage avansert SFX-sminke til å bare støpe beltespenner og smykkegjenstander. I denne tutorialen vil jeg gå igjennom hvordan man lager diverse sår og effekter av gelatinproteser.

Steg 1

Her må du skulptere det du ønsker å lage. Bruk gjerne litt plastfolie og mål opp hvor stort du vil ha effekten på huden ved å tegne det opp på plastfolien med en tusj.

steg 1 flat moldcosplay elisabeth flat mold

Leiren jeg liker å bruke er chavante medium, den er enkel å teksturere, tørker ikke ut og du får fine myke detaljer om du går over dem med pudder og skjeggsvamp.

Søk gjerne opp referansebilder så du har noe å se på mens du skulpterer.

Steg 2

Lag en linje av leire rundt skulpteringen din – det er for å markere hvor det skal fylles gelatin og om det er et sted overflødig gelatin kan samles.

Det gir også en mal på hvordan du kan lage leireveggen så du ikke ødelegger skulpteringen ved uhell.

 

steg 2 flat mold

Steg 3

Legg en tett leirevegg rundt ringen med leire og skulpteringen. Denne skal holde gips eller silikon på plass, så da er det viktig at leireveggen er høy nok så den holder ca. 1 cm over høyeste punket på skulpteringen. Det er også viktig at veggen er like jevn rundt hele og at det står på en rett og flat overflate som er i vater.

Bilde 07.11.2020, 20 31 56

Bilde 07.11.2020, 20 41 21

Steg 4

Det er viktig å bestemme seg for om flat-molden skal være av silikon eller gips. De har forskjellige egenskaper, men fremgangsmåten er lik uansett om du lager en beltespenne eller sminkeeffekter slik som jeg gjør her.

Hvis du skal støpe i hardt materiale, kanskje for å lage en beltespenne av resin eller gips, må du bruke silikon. Samme hvis skulpteringen din har flere kriker, kroker og undercuts, for eksempel hvis du lager en skulptert sopp, for da vil det låse seg fast i formen hvis du bruker gips.

Jeg skulpterer flatt og vet at jeg bare skal støpe mykt gelatin i formen, så derfor lager jeg mine flat-molds av gips. Da er det billig og lettere å resirkulere når jeg er ferdig med dem.

steg 4 flat mold

Da blander jeg vann og gips som anvist på gipspakken. Jeg heller et tynt lag over skulpteringen og pensler gipsen i alle kriker og kroker, og så banker jeg på undersiden av platen for å unngå luftbobler.

Deretter fyller jeg formene til de blir ca. 1 cm tykk over høyeste punktet på skulpteringen, og banker litt for å unngå luftbobler og få en jevn overflate.

Pass på at overflaten blir så rett og i vater som mulig. Det blir nemlig viktig i neste steg.

steg 4 flat mold 2 gips

Steg 5

For å lage gelatin for proteser kan du følge en av to oppskrifter.

1. Oppskrift med ingredienser som kan fås tak i på apoteker:

  • Glyserol – 100g
  • Sorbitol – 75g
  • Gelatinpulver 300 Bloom – 35-40g

Ingrediensene varmes i en ziplock-pose i vannbad til det er helt oppløst og godt blandet.

2. Oppskrift med ingredienser som kan fås tak i på dagligvarebutikker:

  • Én del gelatinpulver
  • Én del glyserol
  • Én del som er 50/50 honning og vann

steg 5 flat mold 1

Varm ingrediensene litt og litt i mikrobølgeovn. Ikke la det koke.

Gelatinproduktet du skal sitte igjen med har en gulfarge, så nå kan du tilsette farge som foundation- og annen sminkefarge. Siden massen er såpass gul vil det være viktig å tilsette mer hvitt, rødt og litt blått i tillegg til foundation-fargen din.

steg 5 flat mold 2

Smør gipsformen med vaselin. Varm gelatinen til flytende før du fyller flat-molden og skraper av det overflødige til side med for eksempel en ispinne.

Bilde 10.11.2020, 19 54 41

steg 5 flat mold 3

Steg 6

Pudre protesen ut av formen. Den kan nå limes på huden med Pros-Aide. Hvis kanter er synlige, kan du bruke vann på q-tips og gni ned kantene.

steg 6 flat mold 1

Bilde 10.11.2020, 20 11 03

Smink så resten av huden med lys og skygger, og ikke glem å flikke farger over for å få et mer realistisk utseende. Her er det bare å leke seg med farger.

Bilde 12.11.2020, 21 47 26

Bilde 12.11.2020, 21 45 22