Følg Magasinet Pegasus

Bli en Asari

Asari er en mektig, høyt respektert og vakker romvesenrase i Mass Effect-universet. Her viser cosplayer Elisabeth Erring deg hvordan du lager ditt eget Asarihode steg for steg.

 

Du trenger:

 • Isoporhode og stativ
 • Leire (f.eks. vannleire)
 • Utstyr til teksturering
 • Babypudder
 • Svamp
 • Klarlakk
 • Støpesilikon
 • Pensel
 • Thi-Vex
 • Gipsbandasje
 • Vann
 • Vaselin
 • Flytende latex
 • Akrylmalin
 • Pros-aide hudlim
 • Hudlimfjerner
 • Sminke

STEG 1: SKULPTERING
Du kan bruke et isoporhode, men fest det godt til et stativ så det ikke tipper over av vekten på leiren.

Hvis du heller ønsker et profesjonelt avstøp av hodet ditt så kan du kontakte en fagperson i maskefaget som kan ta det for deg. Da får du det gjort i trygge hender.

Start med å forme leiren på isoporhodet til den får fasongen du vil ha, og bruk gjerne mange referansebilder underveis. Formen kan gjerne være grov i starten, men det viktigste er å få riktige proporsjoner og symmetri, så kan du tenke på detaljer litt senere. 

Asari Skulptering

STEG 2: TEKSTUR
Det finnes utrolig mye verktøy egnet for å skulptere og lage tekstur man kan kjøpe, men det er også mulig å bruke alt du finner hjemme, som baksiden av en skje, en ispinne, gaffel, tannbørste og så videre.

Et tips til slangeskinnsmønsteret som et Asarihode har er å bruke strømpen løk kommer i. Den har et rutenett du kan presse forsiktig inn i leiren. Til slutt kan du bruke babypudder og en svamp for å jevne kanter og linjer.

Asari tekstur

Asari tekstur

STEG 3: SILIKONFORM
Spray leiren med klarlakk. Bruk støpesilikon med blandingsforhold 1:1, og følg instruksjonene som medfølger. Er du usikker på hvilke silikon du skal velge, kan jeg anbefale Rebound25 fra Smooth-on. Bland silikonet og pensle forsiktig over alle detaljene på leirefiguren din. Pass godt på at du ikke har noen bobler i silikonet.

Når det første laget er tørt (følg silikonets instrukser), blander du en ny dose silikon og har i tykningsmiddelet Thi-Vex, for så å smøre på et tykkere silikonlag utenpå det første laget. Silikonlaget skal til slutt bli 0,5 cm tykt for å kunne støpe i den. Tynnere lag enn dette vil gi en ustødig form som er vanskeligere å håndtere. 

Hvis du ikke har Thi-Vex, kan du heller smøre mange lag med silikon. Husk å la silikonet tørke mellom hvert lag frem til du oppnår riktig tykkelse.

Asari Silikonstøp 2 kopi

Asari Silikonlag 1 4

STEG 4: GIPSSKALL
For at silikonet skal ha noe å støtte seg på når du støper Asarihodet med flytende latex, lager du en gipsform utenpå silikonet. Hvis formen på masken går innover, er det viktig at gipsen er todelt slik at gipsen ikke stenger hele formen inne. Her har vi latt være å ta gips rundt tentaklene så de ikke skal låse seg fast i formen.

Gipsbandasje brettes og dyppes i vann. Deretter klemmer du ut vannet av den våte bandasjen og plasserer den på silikonet og smører den tett inntil silikonet. Formen skal ha 4-6 lag gipsbandasje på hver del, og der du overlapper gips mot gips for å dele formen, må det smøres vaselin slik at du kan ta delene fra hverandre når de har tørket. 

Asari gips 2

STEG 5: STØPE LATEX
Rens formen for leire og smuss, klipp av overflødig silikon og sett silikonformen sammen inni gipsformene slik at du har en fast form å jobbe videre med. Nå er det bare å begynne å smøre lag for lag med latex inni formen til du får en fin tykkelse. Jeg anbefaler 6-7 lag latex.

La latexen tørke mellom hvert lag. Når siste lag har tørket er det bare å pudre latexfiguren med babypudder både inni og mens du tar den ut av formen.

Asari Latex 6

Asari Latex 2

STEG 6: MALE
For at malingen skal feste seg til latex, må du blande 50-50 akrylmaling i korrekt farge med Pros-aide. Bruk svamper til å male på det første laget. Deretter kan du legge til detaljer med vanlig akrylmaling med pensel og eventuelt airbrush hvis du har tilgang til det. 

Asari maling 1

STEG 7: SMINKE

Latexhodet festes til ansiktet ved å bruke Pros-aide. Når du skal ta den av igjen, trenger du altså tilhørende limfjerner.

Asari Pros-aide

For å skjule kanten mellom latex og hud, kan du bruke en svamp og legge på flytende latex lag for lag helt til kanten er glattet ut. Husk at lagene må tørke i mellom, og at latexen må være beregnet for bruk på hud.

Når latexhodet er festet fast, kan du legge på sminken. Start med en basefarge i ansiktet – her anbefaler jeg å begynne med fettsminke. Deretter legger du til flere detaljer, som øyesminke, roser i kinnene, og skygger langs nese og hake. Husk å blende sminken fra ditt eget ansikt over på latexhodet. Ingen Asari ser like ut, så her kan du leke deg med egne detaljer, som for eksempel fregner, tatoveringer eller war paint. 

Asari sminke

Ferdig Asarihode