Følg Magasinet Pegasus

Foto: Elisabeth Erring

Lag din egen resinmaske

step 1

STEG 1: SKULPTERING
Bruk gjerne et isoporhode eller et avstøp av ditt eget ansikt om du har det. Her er det kun fantasien som setter grenser. Jeg ville lage en versjon av en Husk fra Mass Effect-spillet. Jeg brukte vannleire, men husk at den ikke må tørke underveis, for da får du tørkesprekker. Jeg brukte elektrikerrør, akryltenner og maljer for å få detaljer på min maske. Tips til leiren er å bruke skulpteringsverktøy for å lage dybder og linjer, og for å glatte de ned kan du bruke babypudder og en svamp. Gni forsiktig over linjene dine så de får mykere kanter, det gir et mer organisk utseende. Når du er klar med skulpteringen din kan du begynne med støpingen.

Bilde 16.07.2019, 12 53 08

 

step 2 (2)

STEG 2: AVSTØP
Først sprayer du et lag med klarlakk over leiren. Bruk støpesilikon med blandingsforholdet én til én og følg bruksinnstruksene på silikonen. Er du usikker på hvilken silikon du skal velge kan jeg anbefale Rebound 25 fra Smooth-on. Bland silikon og pensle forsiktig over alle detaljene dine, pass godt på at det ikke er noen bobler i silikonen. Når det første laget er tørt (følg silikonens medfulgte instrukser), blander du silikonen og har oppi tykningsmiddelet Thi-Vex, for å så smøre på et tykkere silikonlag. Silikonen skal bli 0,5 cm tykk for å kunne støpe i den, tynnere enn dette gir en ustødig form som er vanskeligere å støpe med. Har du ikke Thi- Vex, må du bare smøre mange lag med silikon ved at silikonen tørker mellom hvert lag til du oppnår riktig tykkelse.

step 2 (1)

Steg 3 22.09.2019, 13 30 58

STEP 3: GIPSBANDASJE

For at silikonen skal ha noe å støtte seg mot når du støper maskene dine, må du lage en gipsform utenpå silikonen. Hvis formen på masken går innover er det viktig at gipsen er todelt så støpemaskene ikke sitter fast i gipsformen. Jeg stoppet min gipsform 2-3 cm fra silikonkanten for å unngå at maskene ville sitte fast. Gipsbandasje brettes og dyppes i vann, skvises for overflødig vann, plasseres på silikonen og smøres tett inntil silikonen. Fortsett til formen er dekket med 4-6 lag gipsbandasje.Steg 3 22.09.2019, 13 30 50

STEG 4: RENSING
Plukk gips og silikon av den skulpterte masken og vask silikonen godt. Klipp av overflødig silikon der det er mulig og tørk formen for vann og bøss før du går videre til neste steg.Casting

Bilde 21.07.2019, 15 51 23

STEG 5: STØPING
Bruk en resin som er god til «slush cast», det vil si at den er mulig å helle rundt i formen og herder ganske fort så du kan legge den i flere lag til ønsket tykkel- se. Den jeg bruker heter Smooth-Cast 300. Jeg heller i små mengder, i tre omganger, til jeg får ønsket tykkelse på masken.

Result

STEG 6: RESULTAT OG MALING
Og voilà så har du din helt egen maske! P.S. Du kan male og gi samme type maske forskjellig utseende.