Følg Magasinet Pegasus

Tannavstøp til cosplay

Noe jeg har lagt merke til er at flere og flere cosplayere liker å lage tenner til karakterene sine, og ikke minst hvor lett det!

Det du trenger:

  • Alginat
  • Tannskje («dental impression spoon»)
  • Vann
  • Rørepinne og skål
  • Papir og bomullspinner
  • Gips
  • Skrapeverktøy

Valg av alginat

Alginat er et pulver laget på alger som stivner når det blandes med vann. Det er et naturlig nedbrytbart produkt og selges flere steder på nettet. Panduro selger en type som er ment for å støpe hender i bøtte; denne vil bruke lang tid på å herde, men er fullt mulig å bruke.

Jeg anbefaler å heller bruke en type alginat som er hurtigherdende og ment for tannavstøp. De har en herdetid på to minutter, og de har en slags aroma som gjør det litt mer behagelig å ha i munnen. Alginatet jeg har valgt i denne tutorialen heter Orthoprint og lukter vanilje.

steg 1 (4)

steg 1 (1)

Fremgangsmåte


Steg 1: Mål opp alginat

Mål opp ca. 75-100g alginat i en skål, eller mengden forpakningen sier. Sørg for å ha en slik tannskje jeg beskriver som også passer til munnen din. Det skal være god nok plass til at tennene ikke butter i skjekanten.

Det er to skjeer jeg skal bruke, én til overtenner og én til undertenner som også har plass til tungen i midten av skjeen. Jeg starter med å støpe undertennene først. Sørg for at du har målt alt og at det er klart før neste steg, man må nemlig være rask slik at alginatet ikke herder før du har fått det på plass i munnen.

Sørg for å fylle skjeen ordentlig.
Sørg for å fylle skjeen godt.

 

Steg 2: Bland ut – fort!

Bland ut alginatet i vann som forpakningen sier – den skal være blandet med nok vann sånn at klumper blir rørt ut og blandingen ikke vil renne av skjeen.

Bland fort, for her er tiden knappe 40 sekunder fra vannet berører pulveret til du må ha massen i munnen.

Så fort røren har fått riktig konsistent, pakker du den på skjeen slik at skjeen blir overfull, legger litt alginat i leppelommen slik at det vil være nok alginat rundt tannkjøttet foran tennene.

Et godt avstøp har et godt avtrykk av tannkjøttet også, for da kan du lage gebiss som passer perfekt!

 

Steg 3: La alginatet herde

Når du har massen i munnen, er det viktig å passe på at du ikke biter skjeen – den skal heller ligge rundt tennene dine.

steg 4 (1)

Hvis du har vært rask nok, kan du også kjenne på massen med tungen sånn at du vet den dekker tennene godt. Du kan for eksempel lene hodet fremover sånn at du sikler og kan kontrollere hvor du søler.

Massen herder raskere ved varme, så da kan du sjekke skålen du blandet i – er den herdet i skålen så er den herdet i munnen.

 

Steg 4: Ta ut alginatet

Ta skjeen med alginatet ut av munnen din. Det er viktig å gjøre dette i et rolig tempo. Tennene dine vil sitte i et vakuum i alginatet, så det gjelder å dra det forsiktig opp.

Det vil føles som at det sitter fast, men det gjør det ikke – du trenger bare luft. Så når det gir etter, tar du forsiktig ut skjeen slik at du ikke skader avtrykket. 

Har du noen gang opplevd at tannkjøttet ditt blør når du bruker tanntråd? Det samme kan skje her, men det er helt ufarlig og skal skylles bort før du bruker gips i avstøpet.
Har du noen gang opplevd at tannkjøttet ditt blør når du bruker tanntråd? Det samme kan skje her, men det er helt ufarlig og skal skylles bort før du bruker gips i avstøpet.

steg 6 (5)

Steg 5: Gips

Skyll og tørk avstøpet godt med bomullspinner, men vær forsiktig så du ikke ødelegger alginatet. Er det mye vann i avstøpet vil det kanskje ikke gi en hel gipsstøping. Det er meningen at alginatet skal være fuktig. 

Bland gips som anvist på pakken, og legg et lite lag i avstøpet som du dunker på plass. Du kan også bruke et sugerør og blåse det ned i alle kriker og kroker. Du kan også bruke en tannpirker, men – igjen – pass på at du ikke skader alginatet i prosessen.

Fyll på med et godt lag med gips. Ikke la det renne ut av formen, for eksempel ved å legge det på et stødig underlag eller la være å pirke for mye i gipsen.

 

Steg 6:

Når gipsen er herdet, er det bare å plukke den ut av alginatet. Hvis det er luftbobler i gipsen, kan de skapes vekk, og er det hull som mangler så kan du etterfylle med litt gips. Pass på at du ikke skraper for mye, for da risikerer du at det du lager ikke passer tennene dine.

Bruk vaselin på gipsen før du prøver Polymorph på dem.

Gjenta hele prosessen med tennene i overkjeven. Kos deg med tannlagingen!

steg 7 (1)

steg 7 (2)