Følg Magasinet Pegasus

GERALT AV RIVIA: Geralt er protagonisten i The Witcher. Her fra spillet The Witcher 3: Wild Hunt. Foto: CD PROJEKT RED

Vi venter i spenning på The Witcher

Under årets Comic Con i San Diego slapp Netflix, til stor glede for fansen, den første offisielle traileren til sin nye storsatsning: The Witcher.

Strømmetjenesten satser hardt på å nå ta teten etter HBO som med Game of Thrones startet en ny epoke innen fantasy tv-serier. Blant rolleinnehaverne finner vi Henry Cavill som Geralt av Rivia, Freya Allen som Ciri og Anya Chalotra som Yennefer. Polsk fantasy For de som ikke har hørt om The Witcher før, så er konseptet først og fremst kjent som en populær spillserie fra starten av 2000-tallet. The Witcher så likevel dagens lys som bøker allerede på 90-tallet. Mannen bak er den polske forfatteren Andrzej Sapkowski, som introduserte Geralt av Rivia i noen korte fantasynoveller publisert i det polske sci-fi- og fantasymagasinet Fantastyka på 80-tallet.*

Sapkowski tok steget videre og skrev bøkene om Geralt, som nå består av åtte bøker; to novellesamlinger og seks bøker. Fortellingene om «The Witcher» finner sted på et navnløst kontinent, hvor man finner ulike raser (mennesker, alver, dverger osv.) som lever side om side. «Witchers» er muterte jegere med overnaturlige evner som blir trent opp fra ung alder i å jakte og drepe ville dyr og monstre.

Serien følger Geralt av Rivia, en witcher, som leies inn for å jakte på monstre som herjer på kontinentet. I boken «Blood of Elves» blir Geralt utnevnt til å være beskytteren til Ciri av Cintras. Ciri er en prinsesse av Cintra, et rike som har falt i et slag mot Nilfgaard-imperiet. Geralt tar henne med til Kaer Morhen, hovedsetet for witchers, hvor hun får trening i å jakte og kjempe mot monstre. Det viser seg etter hvert at Ciri selv har noen krefter Geralt ikke var klar over og han velger å hente inn en magiker som kan se nærmere på hvilke krefter Ciri har.

Bøkene i serien følger Geralt etter hendelsene i «Blood of Elves», mens de to novellesamlingene «The Last Wish» og «Sword of Destiny» tar for seg hendelser som har skjedd før «Blood of Elves». Det er også her man blir introdusert for en rekke karakterer som vil ha en større del i serien, derfor anbefales det ofte at man som leser starter med disse to før man går over til The Witcher-serien.

Skjermbilde 2019-11-10 12.45.57 Skjermbilde 2019-11-10 12.46.08 Skjermbilde 2019-11-10 12.46.28

 

Fra bok til spill til serie
Bøkene ble raskt oversatt til flere europeiske språk etter å ha blitt lansert, men de engelske oversettelsene lot vente på seg. CD Projekt Red fikk i 1997 forfatterens godkjenning til å utvikle en spillserie basert på bøkene hans, men da studioet var involvert i flere prosjekter og det var usikkerhet om spillene ville engasjere publikum ble prosjektet skrinlagt. CD Projekt returnerte senere og fikk kjøpt rettighetene til The Witcher av Sapkowski og utviklet spillene slik vi kjenner dem i dag.

Forfatteren selv har uttalt at han på det tidspunktet ikke var interessert i videospill og var heller ikke involvert i utviklingen av spillene. Han skal likevel ha blitt presentert for noen av endringene spillutviklerne ville ha med for å tilpasse det til sitt publikum. Sapkowski skal ikke ha hatt noen problemer med dette og uttalte at det tvert imot var en god ide av spillutviklerne.** Da spillene begynte å vokse i popularitet ble bøkene etter hvert også oversatt til engelsk, og introdusert til et bredere publikum.

I 2017 annonserte Netflix at de ville starte med produksjonen av en tv-serie basert på bokserien The Witcher. Netflix har med forfatteren av bøkene som kreativ konsulent og vil etter Sapkowskis uttalelser i pressemeldingen fra Netlix basere seg på bøkene og ikke de verdenskjente spillene.

 

Å fange essensen
Ut ifra den lille informasjonen Netflix og produksjonsteamet har offentliggjort, vil serien i all hovedsak konsentrere seg om Geralt av Rivia og Ciri, noe som vil inkludere bøkene: Blood of Elves (1992) og muligens Time of Contempt (1995). Hvorvidt første sesong kommer inn på hendelsene i Baptism of Fire (1996), The Tower of Swallow (1997) og The Lady of the Lake (1999) gjenstår å se. Sannsynligvis vil dette materialet bli spart til senere sesonger. Til tross for at både Sapkowski og produsentene har uttalt at serien vil være tro mot bøkene vil det være noen kunstneriske friheter for å tilpasse det til formatet historien nå skal fortelles i.

Oppbyggingen av Sapkowskis univers er definitivt bøkenes største styrke, alt fra de ulike rasene og typer monstre han møter på, til det politiske bakteppet og de komplekse karakterene, gjør at man som leser og spiller trekkes inn i verden. Kombiner dette med den kyniske og vittige humoren så har du et godt utgangspunkt for en sterk serie. Spørsmålet blir om skaperne av serien klarer å fange essensen av dette, eller om de mister det underveis – noe som mange mente skjedde delvis med Game of Thrones da serien etterhvert løsrev seg fra bøkene.

Kortene holdes fremdeles tett til brystet og selv om The Witcher allerede nå kan søkes opp i Netflix, er det lite som avslører nøyaktig hva som er handlingen i første sesong. I et intervju med Entertainment Weekly tidligere i sommer avslørte produsent, Lauren Hissrich at første sesong ikke fokuserer på en antagonist, men heller på alle gråsonene i Geralts verden. Hun poengterer at de man støtter i starten av serien, ikke nødvendigvis blir de man håper på at overlever i slutten av sesongen. Vi kan med andre ord håpe på at vi har en like, om ikke mer, intens reise som med Game of Thrones.***

Netflix lanserer The Witcher 20. desember 2019 – så da blir det å smøre seg med tålmodighet, følge med på stjernenes små drypp på sosiale medier og kose seg med bøkene og spillene enn så lenge.


*The Witcher novellene ble publisert i det polske magasinet Fantastyka i 1986, og ble skrevet i forbindelse med en konkurranse hvor den kom på tredjeplass. Senere ble fire av disse historiene inkludert i en novellesamling i 1990 med tittelen The Witcher (Wiedźmin).

**https://www.youtube.com/watch?v=3fmCiasdEDY

***https://ew.com/comic-con/2019/07/18/the-witcher-showrunner-interview-netflix/

Les mer om